Президентът на САЩ Джо Байдън активизира рязко външнополитическата си дейност.

...
Президентът на САЩ Джо Байдън активизира рязко външнополитическата си дейност.
Коментари Харесай

Байдън кани Путин и Си Дзинпин на форум за климата

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън засилва внезапно външнополитическата си активност. В рамките на няколко часа той насочи разнообразни послания към трима от международните водачи - Владимир Путин, Си Цзинпин и Борис Джонсън.

Президентът на Съединени американски щати първо включи президентите на Русия и на Китай измежду поканените на първата огромна климатична конференция, проведена от неговата администрация. Байдън съобщи пред кореспонденти, че още не е приказвал с Путин и Си за форума, " само че те знаят, че са поканени ".

Вашингтон се надява посредством тази демонстрация, която се чака да се организира във виртуален формат поради пандемията, да помогне за оформянето, ускоряването и задълбочаването на световните старания за понижаване на нездравословните за климата въглеродни излъчвания.

Новият президент се стреми да възвърне свикания от Съединени американски щати конгрес на водещите международни стопански системи по въпросите за климата, който бе употребен от предшествениците му Джордж. У. Буш и Барак Обама, само че подценяван от Доналд Тръмп. Днес са разпратени към 40 предложения за форума, очакван да се състои на 22 и 23 април.

С тази самодейност Байдън извършва свое предизборно заричане, а неговата администрация следва да разгласи задачите си за внезапно орязване не излъчванията от въглища, природен газ и нефт, означи Асошиейтед прес, представена от dir.bg.

Няколко часа по-късно Джо Байдън сподели, че в телефонен диалог е предложил на английския министър председател Борис Джонсън демократични страни да се обединят в инфраструктурен проект, който да конкурира китайската самодейност " Един пояс, веднъж ".

Предложих да имаме всъщност сходна самодейност, с присъединяване на демократични страни, които да оказват помощ на общности по света, които в действителност се нуждаят от помощ, сподели Байдън пред публицисти.

Китайската инфраструктурна скица " Един пояс, веднъж " е на стойност трилиони долари. Тя беше стартирана през 2013 година от президента Си Цзинпин и включва начинания по разработка и вложения, разпростряли се от Източна Азия до Европа.

Проектът би разширил доста китайското икономическо и политическо въздействие, което поражда опасения в Съединени американски щати и на други места.

Ден по-рано Байдън сподели на първата си конференция, че ще попречи на Китай да задмине Съединени американски щати и да стане най-мощната страна в света.

Американският държавен глава счита да разгласи идната седмица проект на стойност трилиони долари за възстановяване на американската инфраструктура.

В четвъртък той сподели, че ще обезпечи американски вложения в обещаващи нови технологии като квантови компютри, изкуствен интелект и биотехнология.

Повече от 100 страни са подписали съглашения с Китай за съдействие в границите на " Един пояс, веднъж " за съдействие по планове за железопътни линии, пристанища, автомагистрали и друга инфраструктура.

По калкулации на световния снабдител на финансови данни " Рефинитиф ", доникъде на предходната година с китайската самодейност са били свързани над 2600 плана на стойност 3,7 трилиона $.

Китай обаче разгласи, че пандемията от ковид е засегнала към 20 на 100 от плановете по линия на " Един пояс, веднъж ".

В същото време Ройтерс заяви, че американските разследващи организации са уведомили администрацията на Байдън, че талибаните може да завземат контрола върху по-голямата част от Афганистан в границите на 2-3 години, в случай че войските на Съединени американски щати се изтеглят преди реализиране на съглашение за делба на властта сред управляващите в Кабул и бунтовниците, се споделя в отчет, за който заяви в. " Ню Йорк таймс ".

Такова развиване на нещата евентуално би разрешило на Ал Кайда да възвърне позициите си в Афганистан, написа " Ню Йорк таймс ", като се базира на анонимни американски чиновници.

Предстои президентът Джо Байдън да вземе решение дали да съблюдава крайния период 1 май за изтеглянето на последните 3500 американски бойци. Той беше избран в съглашение с талибаните, подписано през февруари 2020 година от неговия предходник Доналд Тръмп.

Някои американски чиновници, които желаят войските на Съединени американски щати да останат в Афганистан, употребяват този разследващ отчет, с цел да бележит, че се постанова бойците да останат и след 1 май.

Белият дом не е дал отговор на настояването за коментар.

Класифицираната оценка на разузнаването е била готова предходната година за администрацията на Тръмп, заяви " Ню Йорк таймс ".

На първата си конференция в четвъртък Байдън сподели, че ще е мъчно да се съобрази с крайния период, който изисква и напускането на към 7000 съюзнически бойци.

Същевременно Байдън сподели, че не може да си показа задгранични войски под командването на Съединени американски щати следващата година да са още в Афганистан.

Вчера талибаните споделиха, че въоръжените дейности против непознатите бойци, прекъснати според съглашението за евакуиране, ще бъдат обновени, в случай че те останат в Афганистан и след 1 май.

  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР