Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и

...
Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и
Коментари Харесай

Вучич разговаря за ситуацията в Косово с Макрон и Таяни

Президентът на Сърбия Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. заяви, че е разговарял по телефона с президента на Франция, на който е показал последствията от рисковото развиване на обстановката в Косово, заяви Танюг.

Напрежението сред Сърбия и нейната тогавашна област продължава, откогато Косово се отдели едностранно и разгласи самостоятелност през 2008 година Последната ескалация на напрежението бе подбудена от митингите на косовските сърби против встъпването в служба в края на май на етнически албански кметове в четирите общини, обитаеми най-вече със сърби, в Северно Косово. Кметовете бяха определени на локалните избори през април при изборна интензивност от 3,5 %, защото сърбите бойкотираха вота. На един от митингите се стигна до конфликти сред протестиращи сърби, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби. 

Вучич осведоми през вчерашния ден, че е помолил Макрон да постави спомагателни старания Прищина да се върне към “конкретните диалози допустимо най-скоро, както и да спре да обезсмисля всички старания, ориентирани към деескалация на обстановката. "

„ Сега към този момент нескритото принуждение, ориентирано против сърбите в Косово и Метохия, все по-очевидно отстранява всякаква опция за цивилизован диалог и метод за решение на отворените въпроси “, написа Вучич в профила си в Инстаграм, като уточни, че както постоянно е имал открит и сериозен диалог с Макрон.

Президентът на Сърбия заяви също по този начин, че е разговарял по телефона с италианския министър на външните работи Антонио Таяни  Антонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 година ръководител на Европейския парламент, който е изискал Сърбия да направи всичко допустимо, с цел да резервира стабилността в района, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Вучич написа в профила си в Инстаграм, че Таяни е подчертал, че Италия постоянно е подготвена да окаже поддръжката си за мира.

„ Договорихме се за нов телефонен диалог за идната седмица и аз му благодарих за другарството, както и за интереса и разбирането, които Италия, министър председателят (Джорджа) Мелони и той персонално имат към позициите на Сърбия “, добави Вучич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР