Президентът на Сърбия Александър Вучич започна визитата си в Косово

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич започна визитата си в Косово
Коментари Харесай

Започна посещението на Вучич в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич стартира визитата си в Косово с посещаване на център за екология и спорт, както и на център на Червения кръст в община Зубин-Поток, оповестява ТАСС, като се базира на сръбската национална телевизия.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Darko Vojinovic
В центъра за екология и спорт, издигнат през 2015 година със средства, отпуснати от Сърбия, Вучич е разговарял с млади спортисти, посетил е експозицията на центъра и е разговарял с управлението му. Очаква се по-късно през днешния ден сръбският президент да посети водноелектрическата централа " Газивода " и да приказва пред жители.

Двудневната стратегия на Вучич в Косово включва към 12 спирки. Посещението му ще приключи на 9 септември с огромно послание към жителите.

Председателят на косовския парламент Кадри Весели позволи, че е допустимо визитата на Вучич да бъде неразрешено от управляващите в Прищина. Той също по този начин заплаши, че в случай че Вучич се опита да премине границата на Косово без позволение на косовските управляващи, ще го сполети ориста на шефа на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич, който на 26 март бе арестуван от косовската полиция в Косовска Митровица и закаран в Прищина в белезници.

Косовският президент Хашим Тачи обаче съобщи в Брюксел, че пътуването на Вучич ще бъде позволено. Според първичните информации косовските управляващи са забранили на Вучич да посети двата центъра в Зубин-Поток и водноелектрическата централа " Газивода ". По-късно министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли сподели пред публицисти, че под натиска на Европейски Съюз и на Съединени американски щати Прищина е преразгледала отхвърли си и е разрешила на Вучич да посети всички обекти в програмата си.

Стратегическите обекти Водноелектрическа централа " Газивода " и подстанцията Валач в Северно Косово са част от сръбската енергийна система. Доходът от централата се пресмята по някои данни на десетки милиони евро годишно. Там се намира и основният за водоснабдяването на Северно Косово канал Ибър - Лепенац. Косовските управляващи неведнъж са заявявали, че Водноелектрическа централа " Газивода " би трябвало да бъде причислен към енергийната система на Косово, напомня ТАСС.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР