Президентът на Сърбия Александър Вучич положи днес клетва пред депутатите

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич положи днес клетва пред депутатите
Коментари Харесай

Вучич положи клетва за нов мандат

Президентът на Сърбия Александър Вучич постави през днешния ден клетва пред депутатите в Народното събрание, с което стартира вторият му президентски мандат. Той постави клетва пред остарелия състава на Народното събрание, защото още не са оповестени формалните резултатите от парламентарните избори извършени на 3 април тази година, написа сръбският вестник " Политика ".

" Заклевам се, че ще посветя всичките си старания за опазване на суверенитета и целостта на територията на Република Сърбия, в това число Косово и Метохия като нейна неразделна част , както и за практикуване на човешките и малцинствени права и свободи, ценене и отбрана на Конституцията и законите, запазвайки мира и просперитета на Република Сърбия и ще извършвам съзнателно и отговорно всичките си отговорности, " се закле тържествено сръбският президент.

След като постави клетва в Националното заседание за втори мандат, президентът съобщи, че новото държавно управление на Сърбия би трябвало да бъде формирано до края на юли.

В обръщението си след клетвата Вучич уточни, че желае да бъде президент на всички и за всички и че ще направи всичко в най-хубав интерес на Сърбия.

Президентът сподели, че целите на втория му мандат ще бъдат мир, непоклатимост, самостоятелност при вземането на решения, независимост на Сърбия, сигурност, здраве, Европа, работа, работа и работа .

Той уточни, че светът пред очите ни се трансформира фрапантно всеки ден, в никакъв случай това не е ставало повече и по-бързо, и че офанзивата против Украйна е повратна точка в интернационалните връзки.

" Русия желае преустановяване на западното владичество, твърдата и меката мощ и разширението на НАТО, Китай не желае статуквото на неприкосновеността на западната мощ и въздействието на другите, а Западът желае да резервира господството си в света, като в същото време приказва за нарушавания на интернационалното обществено право от Русия и Китай ", сподели Вучич.

Той споделя, че е правилно, че интернационалното обществено право е било нарушено от офанзивата против Украйна, само че това се е случвало десетки пъти в актуалния свят .

" Ние в Сърбия можем да потвърдим това по най-хубавия метод, тъй като Сърбия беше атакувана през 1999 година без решение на Организация на обединените нации, без нашата страна да е окупирала друга преди този момент . " " И в случай че кажем, че мислим друго, значи не сме за бъдещето и не сме задоволително демократи и се занимаваме прекалено много с предишното ", сподели Вучич.

Той съобщи, че Сърбия е стояла на кръстопътя на разнообразни цивилизации, религии и култури, което в допълнение я предизвиква да запазим това завещание още по-силно и по-решително от всеки път.

Вучич напомни, че Сърбия не е политически неутрална, тъй като е на европейския път, само че уточни, че би трябвало да резервира своя боен неутралитет.

" Трябва да запазим военния си неутралитет, страните от НАТО или териториите, където се намира НАТО, са на всички места към нас. Няма територия, страна към Сърбия, където няма НАТО. С ърбия е като дребен остров и някои анализатори го показват като проблем , " сподели президентът.

" Днес Сърбия към този момент няма да бъде толкоз лесна плячка за никого, както беше, макар голямата ни самоотверженост през 1999 година Това е нещо, с което се гордея, не атакуваме никого, не заплашваме никого, само че никой няма да посмее и никой, по този начин елементарно, поради своя геополитически интерес, няма да му позволим да пристигна в Сърбия, " предизвести Вучич.

" Ситуацията е тревожна и е значимо да съставим държавно управление допустимо най-скоро, да се посветим на това, да отделим доста пари и да осигурим сигурността на жителите през зимата ", сподели Вучич в Народното събрание.
 Вучич: Дипломацията към този момент не съществува, над Сърбия са надвиснали черни облаци
Вучич: Дипломацията към този момент не съществува, над Сърбия са надвиснали черни облаци

Сръбският президент чака все по-мощен напън против Белград

Президентските и парламентарни избори в Сърбия се организираха на 3 април. Вучич бе призбран още на първи тур с 58,54 %.

В Народното събрание (Скупщината) изборите донесоха някои промени. Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич, която ръководи от 2012 година, още веднъж е победител с 43 % от гласовете . Социалистическата партия на Сърбия (СПС) на Ивица Дачич , която беше съдружен сътрудник на СПП в ръководството на страната до момента, печели над 11 % от гласовете , което е повече в сравнение с през 2016 година.

Партията на Вучич печели 120 места в 250 локалния парламент. Опциите са коалиция със СПС, която разполага с 32 места, или с партии на малцинствата като Съюза на унгарците от Войводина, който има шест места.

Част от опозицията под името " Обединена Сърбия ", която реши да не бойкотира изборите, получи поддръжка от близо 14 % от гласовете, което й обезпечи 38 места в Народното събрание. Лявата екологична коалиция " Морамо " (Длъжни сме) завоюва близо 5 % или 12 места в Народното събрание.
 Вучич: Сърбия няма желание да наложи никакви наказания против Русия
Вучич: Сърбия няма желание да наложи никакви наказания против Русия

Надява се на постоянни газови доставки на положителни цени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР