Президентът на Русия Владимир Путин вижда нови възможности за София

Президентът на Русия Владимир Путин вижда нови възможности за София ...

Путин пак се сети, че България може да е руска газова врата към ЕС.

Президентът на Русия Владимир Путин вижда нови възможности за София да изиграе значима роля в транзита на газ през Европа. Това е заявил руският държавен по време на връчването на акредитивните писма на българския посланик в Москва Атанас Кръстин.
"През май страната ни бе посетена от президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Състоялите се преговори потвърдиха взаимния склонност за по-нататъшното задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително и в енергийната сфера", допълни Путин.
Руският президент е изразил съжаление, че "Южен поток" не е бил реализиран, "но сега се появят нови възможности за това България да изиграе съществена роля в транзита на руски газ към европейските пазари".
Путин допълни, че отношенията с България се опират на традициите на приятелството и духовната близост на народите. Той напомни, че през тази година се навършват 140 години от Освобождението на България от османско иго.
Припомняме, че само преди седмица Владимир Путин изобщо не беше толкова приятелски настроен към България на тема "Южен поток". Руският президент директно каза, че България е проявила слабост, като се е отказала от "Южен поток" под външен натиск.
Атанас Кръстин е завършил международни отношения в Университета за национално и световно стопанство и магистратура в московския МГИМО. От 1987 година започва работа в Министерството на външните работи. В своята кариера преминава през всички дипломатически рангове - от аташе до посланик. С указ на президента от януари 2017 година е секретар по външната политика, а през април 2018 година е назначен за посланик на България в Русия.
 

Източник: actualno.com