Президентът на Русия Владимир Путин обяви днес, че остават само

...
Президентът на Русия Владимир Путин обяви днес, че остават само
Коментари Харесай

Путин: Само още 15 километра

Президентът на Русия Владимир Путин разгласи през днешния ден, че остават единствено 15 километра (9,3 мили), с цел да бъде приключен подводния газопровод " Северен поток-2 " от Русия до Германия, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция .

Русия възнамерява да извърши напълно отговорностите за преноса на газ през Украйна, сподели Путин на конференцията след диалозите си с немския канцлер Ангела Меркел в Москва. Той добави, че Москва е подготвена да удължи съглашението за преноса с Украйна и след 2024 година, само че е нужно да бъдат изяснени повече детайлности. Германия усеща отговорността си за това Украйна да резервира ролята си на директна страна за съветския газ и след 2024 година, когато изтича настоящият контракт, съобщи през днешния ден Меркел на срещата с Путин, представена от ТАСС.

Тя подсети, че в Германия през 2019 година е била основана длъжността специфичен представител по въпросите на газовия пренос през Украйна. " Пълномощията му бяха удължени, с цел да се подчертае, че е допустимо и належащо да се удължи преноса на газ през Украйна и след 2024 година. Чувстваме отговорността си за това ", сподели Меркел. Според канцлера на Германия " Северен поток-2 " не е руско-германски план, а общоевропейски. Меркел добави, че е говорила с съветските водачи, в това число и за постигнатите със Съединени американски щати договорености по тематиката.

Германското държавно управление неведнъж е подкрепяло строителството на " Северен поток-2 ", само че е поставяло като изискване запазването на директната роля на Украйна. Руската страна акцентира, че " Северен поток-2 " е търговски план и се реализира взаимно с европейски сътрудници. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази недоумението си от опитите на редица страни да дефинират ориста на газопровода с политически стимулирани условия. Руският газопровод " Северен поток-2 " е политически план, нарушава разпоредбите на Европейски Съюз, не може да работи с комерсиална цел и би трябвало да бъде спрян, съобщи обаче пред Ройтерс шефът на украинската енергийна компания Нафтогаз Юрий Витренко. Той разяснява въпроса преди срещата сред Путин и Меркел.

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски също да повдигне тематиката при визитата си в Съединени американски щати по-късно този месец. Витренко уточни в коментар по електронната поща до Ройтерс, че Киев се надява газопроводът в никакъв случай да не проработи като търговски план. Той добави, че президентът Зеленски ще упорства за ефикасни наказания против газовата връзка. Витренко изрази убеденост, че газопроводът няма да подхожда на разпоредбите на Европейски Съюз, което значи, че не може да получи лиценз и няма да действа като търговски план. Продължаваме да настояваме, че геополитическият план на Кремъл би трябвало да бъде спрян, най-много с американски наказания, разяснява Витренко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР