Президентът на Русия Владимир Путин и беларуският му колега Александър

...
Президентът на Русия Владимир Путин и беларуският му колега Александър
Коментари Харесай

Путин и Лукашенко започнаха в Москва поредния кръг от преговори по спорни въпроси между Русия и Беларус

Президентът на Русия Владимир Путин и беларуският му сътрудник Александър Лукашенко започнаха в Москва следващия кръг от договаряния по противоречиви въпроси сред двете страни, обсъждани и на предходната им среща в Кремъл от 25 декември, съобщи ТАСС.

„Сред главните тематики за Минск тогава бяха въпросът с ценообразуването за съветския природен газ и казусът с намаляващите приходи на Беларус в резултат на данъчната маневра, реализирана в Русия“, припомня организацията.

По-рано този месец съветският в. „Независимая газета“ писа за съществено изостряне на връзките сред Русия и Беларус по отношение на оповестените от Москва промени във образуването на цените на петрола и газа за прилежащата съюзна страна – митническата такса се заменя с налог върху добива на потребни изкопаеми. Това ще докара до внезапно повишаване на горивата, които Москва продава на Минск – своя непосредствен съдружник, предвижда изданието.

ТАСС отбелязва и безпокойството на Русия във връзка „периодичните нарушавания на митническия режим сред двете страни, по-специално незаконния импорт в Русия на санкционни и акцизни стоки“. Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков на днешните договаряния сред Путин и Лукашенко, протичащи сега под формата на работна закуска, се дискутира финансовият проблем и осъществяването на руско-беларуския контракт за Съюзна страна от 1999 година

Руският първи вицепремиер и финансов министър Антон Силуанов изясни по-рано, че Минск не съблюдава напълно изискванията на съюзния контракт, предусещащ образуването на единна данъчна, митническа, парично-кредитна, акцизна и икономическа политика. Като образец той уточни, че двете страни към момента не употребяват обща валута.

Някои „нови стопански нюанси се появяват след Нова година“, изясни Песков потребността от предновогодишна среща сред двамата водачи. По думите му Минск счита да вземем за пример, че „е нужна отплата по отношение на данъчната маневра, а съветската страна не е изцяло съгласна“ с това. Песков добави, че освен това състояние най-важното е да се намерят решения, „които да устройват и Минск, и Москва“.

Днес се чака да бъдат избрани и въпросите, които ще взема решение министерската работна група, за чието основаване Путин и Лукашенко се договориха на 25 декември. Песков увери през днешния ден за следващ път, че не става дума Русия и Беларус да бъдат обединени в обща страна, а за „насрещно движение“. Темите за загубите на Минск от съветската данъчна маневра и за по-нататъшна интеграция в границите на обединяването Съюзна страна вървят паралелно и не са обвързани между тях, съобщи той.

Говорителят на Кремъл посочи, че след днешните договаряния сред Путин и Лукашенко не се планува конференция. Той обаче даде обещание „при нужда“ да осведоми медиите за резултатите от срещата.

Путин и Лукашенко поздравили различен друга с наступающими праздниками https://t.co/x3n8FBmxQtpic.twitter.com/39gUDOfyXV

— РИА Новости (@rianru) 29 декември 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР