Президентът на Република Молдова Мая Санду заяви в Букурещ, че

...
Президентът на Република Молдова Мая Санду заяви в Букурещ, че
Коментари Харесай

Президентът на Молдова: Време е да направим решителна стъпка към ЕС

Президентът на Република Молдова Мая Санду съобщи в Букурещ, че страната й се намира в основен миг, когато би трябвало да направи решителна стъпка към Европейския съюз, съобщи организация Аджерпрес, представени от Българска телеграфна агенция. 

Санду напомни, че през ноември в Молдова ще се проведат президентски избори, както и референдум за интеграцията в Европейски Съюз.

През декември 2023 година дребната някогашна руска република получи от Европейски Съюз зелена светлина да стартира дружно с Украйна договаряния за присъединение към 27-членния блок.

Президентката на Молдова Мая Санду е на посещаване в Букурещ за присъединяване в конгреса на Европейската национална партия, който стартира през днешния ден и ще продължи и на следващия ден. Санду се срещна през вчерашния ден с президента на Румъния Клаус Йоханис и с премиера Марчел Чолаку, а нощес взе участие в церемония вечер под надпис „ Жените в стопанската система “, проведена от Националната конфедерация на дамите бизнесмени.

" Молдова се намира в основен миг, в който би трябвало да направи решителна стъпка към Европейския съюз. През ноември ще се проведат президентски избори, само че също по този начин и референдум, на който ще помолим народа да затвърди с гласа си, че решението, което сме взели, а точно да се присъединим към Европейския съюз без съмнение, е единственият път за една демократична, просперираща и свободна от войни Молдова “, съобщи Мая Санду на събитието, отдадено на дамите в стопанската система. 

По думите на Санду в продължение на доста години политиците в Молдова не са имали смелостта да дефинират директен и явен път пред страната. 

„ Молдова остана на кръстопът, вярвайки, че това ще бъде от изгода за нея. Някои в действителност завоюваха и забогатяха задоволително, с цел да им стигне за 10 живота, само че народът на Молдова беше ограбен и заставен в доста случаи да търси шанса си в други страни “, сподели Мая Санду. 

„ Допреди няколко години ние нямахме смелостта на Румъния в края на 90-те години на предишния век. Сега имаме този кураж ", сподели още президентката на Молдова.

По думите й референдумът за интеграцията на Молдова в Европейски Съюз ще бъде миг на „ храброст и вдишване на отговорност “, посредством който молдовските жители ще заявят, че са част от демократична и мирна Европа и че желаят да изградят европейското си бъдеще.

Президентката на Молдова означи, че Румъния е главният търговски сътрудник и най-важният вложител в страната ѝ. Тя благодари на румънските бизнесмени, които влагат или обмислят да влагат в Молдова.

" Нашата страна беше съществено наранена от варварската война на Русия против Украйна. Военната намеса сътвори доста боязън по целия свят, само че най-много в Молдова. Трудно е да се пренебрегне фактът, че на границата ти има война “, съобщи Мая Санду и уточни, че вложителите имат значима роля в тази обстановка
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР