Президентът на Полша Анджей Дуда заяви в речта си на

...
Президентът на Полша Анджей Дуда заяви в речта си на
Коментари Харесай

Анджей Дуда към новия състав на Сейма: Няма да се поколебая да използвам правото си на вето

Президентът на Полша Анджей Дуда съобщи в речта си на учредителната сесия на Сейма - долната камара на Народното събрание във Варшава, че в случай че някоя мярка поражда съществени правни опасения, той няма да се поколебае да употребява правото си на несъгласие или да сезира Конституционния съд, съобщи полската новинарска организация ПАП за Българска телеграфна агенция.

Дуда съобщи, че " конституционният ред би трябвало да бъде непокътнат ".

" Няма да се съглася с никакво заобикаляне или изопачение на закона ", добави той. " Ако преценява, че дадена мярка поражда съществени материални или правни подозрения, няма да се поколебая да употребявам президентското несъгласие или да сезирам Конституционния съд. "

В обръщението си към всички политически обединения президентът добави, че " вероятно президентско несъгласие не трябва да се употребява като опрощение за несъблюдение на декларациите и предизборните обещания (дадени от политическите формации) ".

Новият Сейм се събра за първи път през вчерашния ден след изборите през октомври.

" Речта на президента Дуда не беше изненада. Той даде ясно да се разбере, че ще блокира това, което новото парламентарно болшинство желае да промени ", съобщи по-късно през вчерашния ден пред ПАП Кшищоф Гавковски, началник на обединението " Левица ".

Гавковски, който е и претендент за вицепремиер в сходство с съдружното съглашение, подписано в петък от водачите на Гражданска коалиция (ГК), " Трети път " и " Нова левица ", съобщи, че речта на Дуда е била за него " надменно обръщение на човек, който не може да види, че полският народ желае смяна, а не продължение на това, което е било в предишното ".

Трите опозиционни партии ще сформират ново проевропейско държавно управление, което ще в профил досегашната " Право и правдивост " (ПиС) - консервативна партия, управлявала Полша в продължение на осем години. Дуда, някогашен член на ПиС, е съдружник на отиващото си държавно управление.

" Президентът Дуда искаше да покаже през днешния ден, че ще пази демокрацията и конституцията, макар че самият той не го правеше през последните седем години ", заключи Гавковски.

Опозиционните партии нееднократно са упреквали президента, че нарушава конституцията, като утвърждава противоконституционни съгласно тях закони, готови от ПиС, и назначава съдии, които съгласно опозицията и Европейската комисия са били номинирани в политизирана процедура.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР