Президентът на Полша Анджей Дуда подписа приет от управляващата партия

...
Президентът на Полша Анджей Дуда подписа приет от управляващата партия
Коментари Харесай

Полският президент подписа третия закон от спорната съдебна реформа

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа признат от ръководещата партия " Право и правдивост " закон, който дава на министъра на правораздаването пълномощия да назначава и уволнява ръководителите на общите съдилища в страната, съобщи " Ройтерс ".

" Президентът подписа законопроекта от 12 юли ", заяви заместник-началникът на президентската канцелария Анджей Муха на уеб страницата на президентството. По думите му законът визира активността на елементарните локални съдилища.

Само ден по-рано Дуда наложи несъгласие на два от трите законопроекта за реформиране на правосъдната система, признати от Народното събрание и довели до многохилядни митинги и рецензии от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Опозицията прикани президента да не подписва и третия закон и да го върне в Народното събрание, както постъпи с другите два. Блокираните от него текстове дават на държавното управление пълномощия да управлява назначенията във Върховния съд.

 Полският президент подписа третия закон от противоречивата правосъдна промяна
© Agencja Gazeta, Reuters

" Законопроектът от 12 юли " обаче дава на правосъдния министър опция да сътвори по-голяма " отчетност " в правосъдната система посредством избора на фрагменти в елементарните съдилища и ще направи системата " по-ефикасна ".

Според критиците обаче законът основава спънки за независимостта на съдиите, като измежду изразилите негативни оценки е и Европейската комисия. Нейният първи заместник-председател Франс Тимерманс разгласи предходната седмица, че Брюксел е " доста близо " до задействане на Член 7 от европейските контракти, който като последна мярка би лишил Варшава от право на глас в Европейския съвет.

Очаква се Дуда да насочи различни оферти за двата блокирани законопроекта в идващите два месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР