Президентът на Полша Анджей Дуда изненадващо обяви вето върху два

...
Президентът на Полша Анджей Дуда изненадващо обяви вето върху два
Коментари Харесай

Полският президент наложи вето на спорните закони за съдебната система

Президентът на Полша Анджей Дуда изненадващо разгласи несъгласие върху два от трите закона за промяна на правосъдната система, които породиха вълна от митинги.

Двата закона са за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата (полския върховен правосъден съвет). Критици на законите споделят, че те понижават независимостта на правосъдната система.

" Законът за Върховния съд не ускорява възприятието за правдивост у обществото ", сподели Дуда и добави, че този закон, както и законът за Националния съвет на магистратурата би трябвало да бъдат изменени. Той заяви, че връща законите назад в Сейма (долната камара на парламента). Изявлението на президента беше предавано по държавната телевизия.

Няколко хиляди души стачкуваха в цяла Полша в последните дни против промените на правосъдната система, които съгласно тях подчиняват тази система на политическата власт.

След изказването на Анджей Дуда курсът на полската злота се повиши по отношение на еврото, защото вложители споделиха, че решението на президента понижава рисковете от политическа рецесия в Полша, отбелязва организация " Ройтерс ".

" Това не бе промяна, а апроприация на съдилищата. Поздравявам всички поляци, това в действителност е огромен триумф ", сподели лидерката на парламентарната група на опозиционната партия " Новочесна " Катаржина Лубнауер.

Решението на Дуда евентуално ще го вкара в спор с водача на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински.

Фотогалерия: Поляците против подчиняването на правосъдната система >

Намеренията на консервативните ръководещи вкараха страната в следващ спор с Европейската комисия и провокираха реакциите и на други страни.САЩ разпространиха специфичен апел, в който се споделя: " Призоваваме всички страни да подсигуряват, че промяната на правораздаването няма да наруши Конституцията на Полша или интернационалните правни задължения на страната и ще почете правилата за самостоятелност на съда и разделяне на управляващите ".

Всички високопоставени съдии в Чехия дефинираха закона като офанзива против независимостта на полското правосъдие. " Имайки поради уважението ни към суверенитета на полската страна, не можем да мълчим за стъпките, заплашващи източника на този суверенитет - безспорните полезности на европейската цивилизация, хуманизмът и фундаменталните права и независимост ", се споделя в декларацията им.

Унгария поддържа управляващите в Полша и прикани Европейската комисия да не надвишава пълномощията си като подлага на критика Варшава за тези дейности, откакто зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс съобщи, че ръководещите в Полша правят похищения върху върховенството на закона и напълно скоро може да бъде препоръчано заледяване правото на глас на Варшава на препоръките на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР