Президентът на ПЕС Сергей Станишев беше домакин на координационна среща

...
Президентът на ПЕС Сергей Станишев беше домакин на координационна среща
Коментари Харесай

Станишев: ЕНП осъзнават, че монополът им е към края си. ПЕС твърдо подкрепя Тимерманс за председател на ЕК!

Президентът на ПЕС Сергей Станишев беше хазаин на координационна среща на министър председатели, партийни водачи и еврокомисари от фамилията на социалистите преди съвещанието на Европейския съвет, което стартира през днешния ден в Брюксел.
Лидерите от ПЕС разискаха вероятностите за образуване на ляво болшинство в Европейския парламент в подтекста на продължаващите договаряния сред главните политически фамилии.

“Навлизаме в решаващата фаза на договарянията за новите управителни постове в Европейски Съюз. Разговорите не престават на няколко фронта. Както с политическите групи в Европейския парламент, по този начин и с министър председателите в Съвета, където съществена роля от страна на ПЕС имат министър-председателите на Испания и Португалия Педро Санчес и Антонио Коща. Днес те получиха явен мандат от водачите на ПЕС да продължат линията за поддръжка на Франс Тимерманс за ръководител на Комисията. За нас това не битка за власт, а борба за същинска смяна в политиките на Европейски Съюз. Тя няма по какъв начин да бъде осъществена под управлението на претендента на ЕНПМанфред Вебер”, съобщи Станишев.

“Преговорите към този момент са в разгара си и картите са на масата. ЕНП са подготвени на всевъзможни взаимни отстъпки с политики и позиции в името на това да запазят поста ръководител на Европейска комисия. Очевидно, даже и десницата в Европа към този момент осъзнава, че статуквото няма по какъв начин да бъде непокътнато и монополът им във всички европейски институции върви към своя край. Социалистите обаче няма по какъв начин да повярваме на положителни планове и празни обещания на десницата, откакто актуалният ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, също от ЕНП, не извърши поетите задължения за повече обществени политики. Затова и ПЕС излезе от огромната коалиция с десницата преди повече от две години.”

Лидерите от ПЕС показаха цялостна поддръжка за Албания и Северна Македония, откакто държавите-членки в Съвета отложиха старта на договарянията за участие в Европейски Съюз за втора поредна година.

„ Албания и Северна Македония, водени от социалистически държавни управления, извървяха дълъг път и приключиха сполучливо тежки промени. Повторното отсрочване на старта на договарянията, макар рекомендацията на Европейската комисия, съществено подкопава доверието в Европейски Съюз в района и е мощен мотив в ръцете на евроскептиците. Европейски Съюз би трябвало да извърши поетите задължения. Не можем да позволим процесът по разширение към Западните Балкани да става пленник на вътрешнополитическите ползи на обособени страни. “

На срещата Станишев приветства новия министър председател на Финландия Анти Рине, който зае позицията след успеха на социалдемократите на парламентарните избори през април. В идващите седмици се чака водачът на социалистите в Дания, Мете Фредриксен, също да заеме място на масата за договаряния в Съвета като министър-председател след триумфа на парламентарните избори при започване на месеца.

Сред присъстващите на срещата бяха:

АлексисЦипрас, министър-председател на Гърция;

Анти Рине, министър-председател на Финландия;

Антонио Коща, министър-председател на Португалия;

Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта;

Педро Санчеc, министър-председател на Испания;

Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия;

Стефан Льовен, министър-председател на Швеция;

МарошШефчович, зам.-председател на Европейска комисия виновен за Енергийния съюз

Пиер Московиси, комисар по стопански и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз;

ФедерикаМогерини, Върховен представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политика за сигурност;

Франс Тимерманс, водещ претендент на ПЕС за ръководител на ЕК;

Никола Дзингарети, водач на Италианската демократическа партия;

Ираче Гарсия Перез, ръководител на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР