Президентът на Перу, Педро Кастильо, оцеля при втори опит за

...
Президентът на Перу, Педро Кастильо, оцеля при втори опит за
Коментари Харесай

Перу: Президентът оцеля след втори опит за импийчмънт

Президентът на Перу, Педро Кастильо, оцеля при втори опит за импийчмънт, откакто депутатите от опозицията не съумяха да съберат задоволително гласове нощес, с цел да го отстранят от поста осем месеца след встъпването му служба, съобщи " Асошиейтед прес ".

Кастильо, дилетант в политиката, изненадал страната с успеха си над политическия хайлайф, дефинира като спекулации обвиняванията, на които се основава настояването за импийчмънт, и посочи, че нито едно от тях не може да бъде аргументирано. За отстраняването му от поста бяха нужни гласовете на най-малко 87 от 130-те депутати в еднокамарния парламент. " За " гласоподаваха 55, " срещу " - 54 депутати, а 19 се въздържаха.

" Приветствам това, че здравият разсъдък, отговорността и демокрацията надвиха “, написа Кастильо в Туитър след гласуването в Конгреса. Той прикани всички да отгърнат нова страница и да работят дружно за справяне с огромните провокации, пред които е изправена страната.

Законодателите, които желаят да отстранят Кастильо, акцентираха, че той е обект на три предварителни следствия за допустима корупция, които съгласно перуанското законодателство не могат да продължат, до момента в който той не освободи поста. Парламентаристите упрекнаха Кастильо и в " трайна морална некадърност " – термин от перуанското конституционно законодателство, който съгласно специалисти не е обективно дефиниран, само че е употребен от Конгреса шест пъти от 2017 година насам в опит за премахване от власт на президенти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР