Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обяви случая

...
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обяви случая
Коментари Харесай

Томас Бах обяви случая с руския допинг за приключен

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах разгласи случая с съветския допинг за завършен. Той изрази вяра, че с изключването на Русия от зимните игри в Пьончан и останалите наложени санкции ще бъде затворена една срамна страница в историята на спорта.

До решението на МОК се стигна след 17-месечно следствие, водено от някогашния президент на Швейцария Самуел Шмид. Той ръководеше самостоятелна комисия, която беше натоварена със задачата да ревизира разкритията на някогашния шеф на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана скица за приложимост, разпространяване и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година

През 2016 година следствие на самостоятелната комисия на Световната антидопингова организация (WADA), ръководено от Ричард Макларън, откри, че над 1000 съветски спортисти допълнително от 30 спорта - и летни, и зимни, са били забъркани в допинг скица, обхващаща петгодишен интервал.

" Тази систематична операция от антидопинговата система на Русия беше една невиждана офанзива против олимпийските игри. След тези наказания, които бяха наложени и признати, би трябвало да погледнем напред към едно по-светло бъдеще на спорта ", сподели Бах.

" Тези санкции би трябвало да сложат чертата на този толкоз печален интервал за олимпийското придвижване ", добави президентът на МОК. Според него олимпийският комитет е намерил салдото сред налагането на санкции на отговорните и даването на опция на почтените спортисти да вземат участие в Пьончан.

Руски спортисти ще бъдат позволени до олимпийските игри, в случай че потвърдят, че са " чисти от допинг ". Състезатели, които са били наказвани за нарушение на антидопинговите правила, нямат право да вземат участие в Пьончан.

Допуснатите до игрите руснаци ще се състезават под името " Олимпийски спортисти от Русия ". Те ще носят екипи с това име и под олимпийския байрак. При възможни техни победи и при появяването им на церемониите по откриването и закриването на игрите ще звучи олимпийският химн вместо съветския. Спечелените от тях медали няма да бъдат причислени към общия брой оценки на Русия.

Според Бах няма причина Москва да бойкотира игрите в Пьончан. " Бойкотът на олимпиада в никакъв случай не е водил до някакви резултати. Освен това не виждам причина за сходен протест, защото позволяваме до игрите " чистите " спортисти ", съобщи германецът.

" Надявам се те да употребяват този късмет и да видят страхотната опция, което това решение им дава, а точно да показват една нова и чиста генерация от съветски спортисти. По този метод те ще бъдат мост към бъдещето на един чист спорт ", сподели още Бах.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (168)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР