Президентът на Косово Хашим Тачи изпрати писмо до управляващата коалиция

...
Президентът на Косово Хашим Тачи изпрати писмо до управляващата коалиция
Коментари Харесай

Тачи призова за по-бърз избор на министър-председател

Президентът на Косово Хашим Тачи изпрати писмо до ръководещата коалиция с гледище да бъде посочен претендент, който да сформира ново държавно управление, оповестява МИА, представена от БГНЕС.
В писмото се показва, че процедурата планува партията или обединението с болшинство в Народното събрание да номинира претендент за министър председател. Не по-късно от 15 дни след номинирането си претендентът би трябвало да внесе за гласоподаване в Народното събрание предложение за състав на държавното управление. Ако препоръчаният състав не получи нужното болшинство, в границите на идващите 10 дни президентът номинира различен претендент при съблюдаване на същата процедура. Ако и тогава не бъде определено държавно управление, президентът насрочва избори, които би трябвало да се проведат не по-късно от 40 дни след тяхното оповестяване.
БГНЕС напомня, че министър председателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, защото би трябвало да се яви пред Специалния съд за военни закононарушения в Хага.
Президентът Хашим Тачи организира срещи с политическите водачи в страната, с цел да обсъдят създалото се състояние и да набележат стъпки за разрешаването му.
По-голямата част от парламентарно показаните партии, в това число и от опозицията, оповестиха, че не са съгласни с назначението на техническо или служебно държавно управление и упорстват на скорошно осъществяване на предварителни избори.
Държавният глава акцентира, че има подготвеност неотложно да разгласи провеждането на предварителни парламентарни избори, в случай че политическите партии не са в положение да реагират на зародилата обстановка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР