Президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че веднъж отворена вратата

...
Президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че веднъж отворена вратата
Коментари Харесай

Си Цзинпин: Веднъж отворена вратата на китайско-американските отношения няма да бъде затворена никога

Президентът на Китай Си Цзинпин съобщи, че един път отворена вратата на китайско-американските връзки няма да бъде в никакъв случай затворена, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Лидерът на азиатския колос сподели това след двустранната среща на върха с президента на Съединени американски щати Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в, състояла се през вчерашния ден в Сан Франциско.

След срещата в изявление по време на вечеря с предприемачи Си Цзинпин съобщи, че връзките сред двете най-големите стопански системи в света ще продължат да се развиват.

Си също по този начин увери, че Китай няма да води война против никоя страна. " Каквато и степен на развиване ние бихме могли да достигнем, ние няма да търсим в никакъв случай хегемонията или експанзията и няма в никакъв случай да постановяваме нашата воля на другите ", съобщи той. " Китай не се стреми към сфери на въздействие и няма да поведе нито гореща, нито студена война против която и да е страна в света ", добави президентът пред бизнесмените.

Китайският президент също по този начин съобщи, че страната му е подготвена да бъде сътрудник и другар на Съединени американски щати и акцентира, че има доста благоприятни условия за двустранно съдействие.

Си Цзинпин изрази и състрадание с американските жертви на фентанила, визирайки по-специално младежите.
       
На срещата с предприемачите китайският водач загатна и, че страната му ще изпрати нови панди в Съединени американски щати. Той назова пандите: Пратеници на другарството сред китайския и американския нации.

" Готови сме да продължим нашето съдействие със Съединени американски щати по отношение на опазването на пандите като тип ", акцентира Си.

Черно-белите мечоци отдавна са знак на американо-китайското другарство. Пекин подари за първи път две панди на Националната зоологическа градина във Вашингтон през 1972 г.  преди нормализирането на двустранните връзки. После Пекин даде чартърен на други американски зоологически градини още панди, като най-после се стигна и до двустранна стратегия за запазване за пандите. Три от гигантските панди от Националния зоопарк в САЩ  - Мей Сян, Тян Тян и тяхното отроче Сяо Ци Цзи  - преди осем дни обаче  отпътуваха за Китай. След тяхното тръгване в Съединени американски щати останаха четири панди, които се намират в този момент в зоопарка в Атланта.

На срещата с предприемачи Си съобщи, че хората в щата Калифорния желали да имат още веднъж панди в зоопарка в Сан Диего.

Когато двустранните връзки сред Вашингтон и Пекин се утежниха през последните години, китайската общност стартира да желае пандите да бъдат върнати от американските зоологически градини в родния им Китай. В китайски обществени медии се появиха недоказани изказвания за неприятно отношение към пандите в американските зоопаркове.

Споразумението сред Националния зоопарк във Вашингтон и Китайската асоциация за запазване на дивата природа изтича през декември и до момента договарянията за подновяването му не дадоха резултат.

Зоопаркът в Сан Диего върна на Китай пандите през 2019 година, а по-рано през актуалната година последната панда в зоопарка в Мемфис в Тенеси също се прибра в родината си.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР