Президентът на Китай Си Цзинпин предвижда интензивна и широкообхватна реорганизация

...
Президентът на Китай Си Цзинпин предвижда интензивна и широкообхватна реорганизация
Коментари Харесай

Китайският президент Си Цзинпин призова за интензивна и широкообхватна реорганизация на държавата и партията

Президентът на Китай Си Цзинпин планува " интензивна и широкообхватна " метаморфоза на страната и на ръководещата комунистическа партия, оповестиха държавните медии на азиатската страна.

Част от този проект ще бъде показан на започващата в неделя годишна сесия на Общокитайското заседание на народните представители - еднокамарния китайски парламент, на която се чака Си да си обезпечи трети петгодишен президентски мандат.

Той още веднъж прикани за амбициозни институционални промени, откакто получи невиждан трети мандат отпред на Китайската комунистическа партия (ККП) през октомври предходната година. Тогава Си Цзинпин затвърди позицията си на най-влиятелния китайски началник след Мао Цзедун, означи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Миналата година китайската стопанска система набъбна с 3 % - един от най-слабите темпове в историята на страната от съвсем половин век. Тя беше отслабена и от подкрепяните от президента строги ограничавания поради КОВИД-19, които бяха анулирани през декември.

Си Цзинпин сподели на значимо тридневно съвещание на Централния комитет (ЦК) на ККП, че част от проекта за реформиране на държавните институции ще бъде показана пред Народното събрание.

На конгреса през октомври партията даде ясно да се разбере, че са нужни промени на институциите, в това число във финансовата сфера, добави той.

Общият проект за промените ще бъде " целеустремен, натоварен и широкообхватен, засягащ надълбоко вкоренени ползи ", съобщи тогава в речта Си Цзинпин пред Централен комитет на ККП.

Китайският водач не сподели по кое време ще бъдат показани за разискване проектите за реформиране на партийните структури.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР