Президентът на Франция Еманюел Макрон пристига в София за срещата

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон пристига в София за срещата
Коментари Харесай

Макрон идва в София за форума за Западните Балкани

Президентът на Франция Еманюел Макрон идва в София за срещата на върха на Европейски Съюз, отдадена на европейската вероятност за Западните Балкани. Това оповестиха за " Дневник " източници, осведомени с решението на Елисейския замък за срещата на 17 май.

Западни медии пишат през последните дни, че съвсем несъмнено в България ще дойдат канцлерът Ангела Меркел и министър председателят Тереза Мей.

Заради присъединяване на Косово, обаче, наличието на форума е внимателен въпрос за пет страни от Европейски Съюз, които не са признали тази самостоятелна балканска република. Испанският министър председател Мариано Рахой ще е в София на 15 май, не е до дъно ясна програмата му за 16 май както и дали не се търси някаква форма той да бъде част от европейските водачи в българската столица без това да се възприема в родината му като окуражаване на сепаратистите от Каталуня.

Новината за гостуването на Макрон идва в деня, когато българското държавно управление и парламент поддържаха превозвачи в митинга им против едно от главните предизборни настоявания, с които френският президент завоюва изборите преди година - да постави завършек на режима така наречен командировани чиновници, с помощта на който хиляди водачи от Източна Европа, работят по пътищата на Западна Европа против доста по-ниско възнаграждение.

Също през днешния ден край Атина стартира среща на външните министри на четирите балкански страни от Европейски Съюз с сътрудниците им от така наречен Вишеградска група - централноевропейски страни, в множеството от които ръководят евроскептични държавни управления, в това число остри критици на Макрон като Унгария и Полша. От региона освет Гърция, България, Хърватия и Румъния като наблюдаващи на срещата, проведена седмица преди форума в София, са поканени и шестте страни от Западните Балкани, Словения и Кипър.

" Не мога да имам вяра в Европа, която изчаква цялостно единодушие "

В четвъртък в немския град Аахен френският президент бе почетен с премията " Карл Велики ". В изявлението си той загатна и българския министър председател, поканен на церемонията, в подтекста на визията си в поддръжка на страните от Европейски Съюз, които биха желали да засилят още повече интеграцията между тях:

" И най-после, последният императив съгласно мен: да не чакаме. Всичко се взема решение в този момент! Чакахме се прекомерно дълго, даже от време на време, нали скъпи Йошка, не успявахме да се дочакаме. Вината за това е взаимна, само че през днешния ден към този момент нямаме право на това; да не чакаме през днешния ден да изберем каква да е Европа, тъй като изборът на Европа, виждаме ясно това и го припомнихме и двамата, ще значи по едно и също време и избор на Запада. Ние сме носители и на това, на способността да вършим явен избор, изборът освен да вървим напред към една Европа, може би с присъединяване единствено на някои за известно време, може би с един по-интегриран кръг, тъй като Европа постоянно по този начин е вървяла напред, и това е една отворена врата, Бойко Борисов, както и Петро Порошенко го знаят, аз нямам доверие в заключената с катанец Европа, авансово определила клуб за неколцина, само че нямам доверие и в една Европа, която би могла постоянно да изчаква до момента 28-те, а на следващия ден 27-те или кой знае какъв брой страни вдругиден да реализират до една единодушие по безусловно всички въпроси.

Трябва да отчетем – тъй като сме напредвали постоянно по този начин – че някои имат силата на духа, характера, волята да вървят напред, в случай че разпоредбите са ясни: вратите са отворени за всеки един и той ще може да се причисли в деня, в който пожелае или е в положение да стори това. Но не можем да считаме, че изборът на Европа би бил постоянно подбуден само от общия знаменател, избор на най-малкия риск, избор на най-малката крачка в последната минута, не! Трябва да градим амбициозно избора си, като дадем още веднъж визия и то за 30 години напред на нашите съграждани, която да направи вероятни след това дребните крачки и последователното придвижване, тъй като те имат нужда от посока, тъй като националистите са ясни, тъй като демагозите са ясни, тъй като страховете са ясни. Доброволците на Европа би трябвало също да бъдат ясни с цялата си мощ и упоритост! "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР