Президентът на Филипините Фердинанд Маркос заяви, че кампанията за борба

...
Президентът на Филипините Фердинанд Маркос заяви, че кампанията за борба
Коментари Харесай

Фердинанд Маркос: Борбата с наркотиците има ново лице

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос съобщи, че акцията за битка с опиатите в страната е " придобила ново лице ", като се слага акцент върху рехабилитацията и образованието, само че деятели упорстват, че към момента се убиват хора по противозаконен метод.


Хиляди хора бяха убити във войната против опиатите, стартирана от някогашния президент Родриго Дутерте през 2016 година, което провокира наказание и интернационално следствие за хипотетични нарушавания на човешките права, оповестява Агенция Франс Прес.

Смъртоносните репресии продължиха и при Маркос - наследник и адаш на някогашния деспот на страната, даже когато той настояваше да се акцентира повече на предварителната защита и лекуването.

От встъпването на Маркос в служба през юни 2022 година са регистрирани над 350 убийства, свързани с опиати, сочат данни, събрани от Dahas - подкрепян от Филипинския университет проучвателен план, който регистрира такива убийства.

" Кампанията против противозаконните опиати продължава, само че закупи ново лице ", съобщи Маркос пред законодатели, дипломати и съдии във втората си тирада за положението на нацията.

" Сега тя е ориентирана към лекуване, рехабилитация, обучение и реинтеграция в общността, с цел да се ограничи зависимостта от опиати измежду засегнатите жители ", сподели той.

Маркос съобщи, че държавното управление ще " продължи безмилостно битката си против наркосиндикатите " и ще се оправи с " безскрупулните правоприлагащи органи ", забъркани в търговията с опиати.

" Ще приема техните оставки ", сподели той под бурни възгласи и овации.

През януари близо хиляда високопоставени служители на реда бяха помолени да подадат оставка, защото държавното управление се опитваше да прочисти затъналата в корупция полиция от чиновници, забъркани в противозаконни опиати.

Не е ясно какъв брой от оставките са признати до момента.

Правозащитници показаха възмущението си от речта на Маркос, която бе направена дни след изказването му, че Филипините повече няма да работят с Международния углавен съд, откакто основаният в Хага арбитражен съд отхвърли жалбата на Манила за преустановяване на следствието на войната против опиатите.

" Предполагаемото ново лице на акцията му за битка с опиатите е просто повторение на изтъркани остарели пиар реплики, които не значат безусловно нищо в подтекста на продължаващите ИСЕ (извънсъдебни екзекуции) в неговата война с опиатите и незаинтересоваността и даже презрението му към правораздаването за жертвите по време на предходното ръководство ", съобщи Кристина Палабай от правозащитния алианс Карапатан.

" Издържал изпита "

Маркос употребява 71-минутната си тирада, с цел да изтъкне напъните на своето държавно управление през миналата година за повишение на селскостопанската продуктивност, възстановяване на образованието и създаване на инфраструктура.

Той се пробва да получи поддръжката на Конгреса и за законодателната си стратегия, включваща реформиране на пенсионната система на военните и униформените, с цел да стане по-устойчива, и амнистиране на бунтовниците, които се предават.

Мнозина наблюдаващи сложиха ниска летва за оценка на работата на Маркос след бурните години на Дутерте, когато бруталната война с опиатите опетни имиджа на страната, дипломатическите връзки със Запада бяха обтегнати, а икономическият напредък се срина по време на пандемията Ковид-19.

За някои той е надминал упованията.

" Той беше приятна изненада в доста връзки, изключително за тези, които се притесняваха, че Филипините ще се срутен над скалата ", счита политическият анализатор Ричард Хейдариан, който дава " позитивна оценка " на първата година на Маркос.

Според Хейдариан най-голямото достижение на Маркос до момента е отписването на 1,04 милиарда $ задължения, свързани със земята - сума, която дължат повече от половин милион фермери. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР