Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши заяви, че е необходима промяна

...
Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши заяви, че е необходима промяна
Коментари Харесай

Филипините: С Пекин плаваме към буря в Южнокитайско море

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши съобщи, че е нужна " смяна на парадигмата " в метода, по който неговата страна подхожда към защото дипломатическите старания с Пекин са ориентирани " в неприятна посока " , оповестява " Ройтерс ".

По негови думи обичайните дипломатически старания са подценени от Китай.

" До този миг използвахме обичайните способи на дипломация, само че вършим това от доста години, с доста дребен прогрес ", регистрира Маркос в Япония, където участва на възпоменателната среща на върха в Токио с Асоциацията на югоизтока азиатски народи (АСЕАН).

" Време е страните, които считат, че са забъркани в тази обстановка, да измислят смяна на парадигмата ", настоя той, като в същото време повтори, че Филипините желаят да избегнат принудителен спор.
 Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините
Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Броят им се е нараснал до над 135 по отношение на 111 през ноември

Маркос уточни, че неговото държавно управление ще продължи да беседва с сътрудниците си и ще излезе с обща позиция, в която се показват отговорностите им във връзка с Западнофилипинско море.

Филипините назовават ​​частта от Южнокитайско море в своята изключителна икономическа зона Западнофилипинско море.

Миналата седмица Манила и Пекин си размениха обвинявания за  близо до противоречива плитчина в Южнокитайско море на фона на ескалиращото напрежение към претенциите в основния воден път.
 Напрежение сред Китай и Филипините в Южнокитайско море
Напрежение сред Китай и Филипините в Южнокитайско море

Китайският флот употребява водни оръдия против филиписнки кораби, пренасящи храна и гориво

Освен Филипините, членовете на АСЕАН Виетнам, Малайзия и Бруней имат припокриващи се искания с Китай в елементи от Южнокитайско море - маршрут, през който се прави търговия за над 3 трилиона $ годишно.

През 2016 година Постоянният трибунал съобщи, че претенциите на Китай нямат правно съображение - решение, което Съединените щати поддържат, само че Пекин отхвърля.

Филипините направиха взаимни, последвани от сходно начинание с Австралия в Южнокитайско море. Маневрите обаче изостриха напрежението с Пекин.

Китай упрекна Филипините, че в Южнокитайско море, с цел да основават проблеми. На собствен ред Манила упорства, че
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР