Президентът на Естония Керсти Калюлайд заявила, че Русия не е

...
Президентът на Естония Керсти Калюлайд заявила, че Русия не е
Коментари Харесай

Държава от Балтика „обръща палачинката” и поема курс на приятелство с Русия

Президентът на Естония Керсти Калюлайд декларирала, че Русия не е враждебна за нейната страна, оповестиха информационните организации. Тя изказала заинтригуваност връзките сред двете страни да се подобрят. Само преди броени дни това бе считано за неуместно, защото Талин водеше толкоз враждебна политика към огромния си комшия, като че ли следва да му разгласи война. В Естония да вземем за пример не остана нито един монумент, който да припомня за руската ера, бяха разрушени даже техните постаменти. Талин се надпреварваше с Рига и Вилнюс да хленчи пред НАТО и Съединени американски щати за заплахата от идната експанзия на Русия и искаше повече войски от Алианса на своя територия.

Икономистът от РАН Леонид Вардомски разказал пред NSN какви са аргументите за промяната на реториката.

Той смята, че това е персонално мнение на естонския президент. Калюлайд добре познава Русия, била е в миналото дипломат в Москва. Досега в Балтика русофобията беше общ тренд в района, само че в този момент той стартира да се трансформира. Вероятно играят роля и стопански аргументи: вижда се, че Русия не се стреми към съдействие със страни, които водят русофобска политика. Според Вардомски, явно е осъзната нуждата от баланс. Възможно е да е изиграл роля и спорът с Америка и естонците да са решили да бъдат в по-голяма степен европейци, отбелязал специалистът.

От смяната на политическия курс Естония може да получи спомагателни приходи за своя бюджет от развиването на туризма, превоза и преноса. А досегашната твърда антируска политика и измислените изкуствено проблеми отблъскваха, твърди Вардомски.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР