Президентът на Еквадор Гийермо Ласо в сряда с указ разпусна

...
Президентът на Еквадор Гийермо Ласо в сряда с указ разпусна
Коментари Харесай

Еквадорският парламент e разпуснат

Президентът на Еквадор Гийермо Ласо в сряда с декрет разпусна Националното заседание, оповестява " Ройтерс ", представена от.

С това той насрочи парламентарни и президентски избори, ден откакто показа отбраната си в процеса на импийчмънт против него.

Ласо отхвърли обвиняванията против него, заявявайки, че администрацията му е направила промени в контракта, подписан години преди той да встъпи в служба, с цел да облагодетелства страната, по съвет на инспектора на Еквадор.

Припомняме, че депутатите се пробваха да осъдят Ласо за заграбване и да го отстранят от власт. 

Деветдесет и два гласа от 137-членния законодателен орган биха били нужни, с цел да бъде отхвърлен Ласо от поста. Гласовете за продължение на процеса получиха 88.

Мнозинството от тях поддържаха резолюция, в която се споделя, че Ласо е разрешил корупционният контракт да продължи, макар че комисията за контрол на Конгреса, която изслуша свидетелските показания на депутати от опозицията, длъжностни лица и юриста на Ласо, сподели в своя отчет, че не предлага импийчмънт.

Това е вторият път, когато опозицията се пробва да в профил Ласо, само че предходната година не събра задоволително гласове.

" Това е демократично решение, освен тъй като е конституционно, само че и тъй като връща властта на еквадорския народ да реши бъдещето си на идващите избори ", сподели Ласо във видео предаване, добавяйки, че държавното управление ще издаде закони с декрет " гладко ".

Ласо постановява данъчна промяна в същото предаване, която съгласно него ще понижи налозите за еквадорците.

Армията и полицията на Еквадор " имат и ще зачитат безусловно конституцията и закона ", сподели Нелсън Проано, пълководец на въоръжените сили на Еквадор, във видео изказване, добавяйки, че решението на Ласо да разпусне събранието е залегнало в конституцията. Полиция и военни обкръжиха постройката на Народното събрание, без да позволяват никого вътре, съгласно очевидец на " Ройтерс ".

Стуацията доста припомня събитията в Перу от декември мниналата година и януари тази година, когато президентът Педро Кастильо се опита да разпусне Народното събрание на фона на готвен от депутатите импйчмънт, само че бе задържан и вкаран в пандиза, а страната бе разтърсена от всеобщи митинги, лишили живота на десетки.

Политическото напрежение се увеличи в Еквадор, откогато Ласо, някогашен банкер, беше определен през 2021 година и през цялото време се сблъска със мощна съпротива в Народното събрание. В същото време в южноамериканската страна се следи повишаване на насилието, обвързвано с опиати, в това число няколко смъртоносни протеста в затвори през последните две години.

Общата неустойчивост на страната сигурно ще се задълбочи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР