Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че

...
Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че
Коментари Харесай

Лула: Бразилия ще запази неутралитет във войната между Русия и Украйна

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва съобщи, че Бразилия ще резервира неутралитет във военния спор сред Русия и Украйна, заяви Анадолската организация.

" Нищо няма да се случи, до момента в който Украйна и Русия не вземат решение, че желаят мир ", съобщи Лула след среща с финландския президент Саули Ниинистьо.

" Ето за какво Бразилия е част от групата страни, които желаят да останат неутрални, с цел да изградят опция за преустановяване на войната ", сподели Лула в двореца Итамарати в Бразилия.

Макар че Лула осъди съветската експанзия и инвазия в Украйна , левият президент даде обещание неутралитет в спора, настоявайки за кротичък излаз от него.

" Опитваме се да формулираме опцията, когато това е уместно за двамата президенти на Русия и Украйна, да сложим на масата предложение за мир, което би трябвало да бъде в съгласие и с двамата ", сподели Лула.

Лула неколкократно акцентира нуждата от основаването на интернационален блок, сходен на Г-20, с цел да се консолидират мирните договаряния сред враждуващите страни, като съобщи, че Г-20 е основана, с цел да избави международната стопанска система след рецесията от 2008 година и че е нужна нова интернационална група, с цел да се постави завършек на войната.

След присъединяване си в срещата на върха на Г-7 в Япония Лула удостовери неутралната си позиция и увери, че води диалози с Индия, Китай, Индонезия и други страни за създаване на блок за мирна политика в света. Лула показа самодейността си и с водачите в Латинска Америка.
Въпреки това бразилският президент разкритикува Съединените щати и Европа за това, че съзнателно удължават войната, като доставят оръжие на украинските сили.

През януари Лула отхвърли настояването на Германия да изпрати муниции на Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР