Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че страната му е

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че страната му е
Коментари Харесай

Лукашенко: Беларус е склонна да окаже допълнителна помощ на руските си братя

Президентът на Беларус Александър Лукашенко сподели, че страната му е склонна да даде спомагателна помощ на близкия си съдружник Русия във войната ѝ против Украйна, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Русия не се нуждае от " никаква помощ " тъкмо в този миг, само че в случай че това се промени, Беларус е в непрекъсната подготвеност да окаже подпомагане на съветските си братя, акцентира Лукашенко по време на визитата си в Зимбабве - страна в Южна Африка, която също е близка на Русия, прецизира АП.

Президентът не даде повече информация за типа помощ, която е подготвен да окаже.

Беларус разреши на Русия да употребява част от територията ѝ при нахлуването в Украйна през февруари предходната година и се трансформира в площадка за изстрелването на съветски ракети против Украйна. Тя обаче не изпрати свои войски във войната.

Двете страни организираха взаимни военни учения на територията на Беларус този месец. Украйна, от своя страна, е разположила свои елементи по границата с Беларус, които да предотвратят евентуална инвазия оттова.

Пентагонът твърди, че не се следи придвижване на съветски войски в Беларус, което да приказва за идна офанзива.

Според анализатори в случай че малобройната и неопитна войска на Беларус се включи в спора, спомагателните войскови елементи може да оказват помощ на Москва да отреже някои основни пътни артерии, само че е малко евентуално те да подобрят доста позициите на Русия.

Лукашенко дойде през вчерашния ден в Зимбабве на посещаване за подсилване на икономическите и политически връзки сред двете страни, отбелязва АП.

Посещението има за цел да заздрави " мощното съдействие сред двете страни във връзка с политиката, стопанската система, минното дело, селското стопанство и справяне с бедствени обстановки ", съгласно външното министерство на Зимбабве.

Беларус е предоставила на Зимбабве селскостопански машини, като трактори, зърнокомбайни и камиони, по силата на договорка за десетки милиони долари, подписана след визитата в Минск на президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва през 2019 година

Беларус и Зимбабве подписаха през днешния ден няколко съглашения в разнообразни сфери - от селско стопанство до данъчно облагане и обучение.

Лукашенко предложи също да продаде калиеви торове на Зимбабве и добави, че макар глобите на Запада Беларус " е съумяла да продаде огромни количества калиеви торове. Има страни, подготвени да си сътрудничат с Беларус ", сподели той.

Лукашенко е на посещаване в Зимбабве, откакто наскоро съветският външен министър Сергей Лавров бе на обиколка на Африканския континент. Миналата седмица Лавров посети Южна Африка, Есватини, Ангола и Еритрея, употребявайки някои от историческите връзки на Москва с континента, с цел да събере поддръжка за Русия и да упрекна Запада за войната в Украйна, напомня АП.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР