Президентът на Българската федерация по кикбокс и муай тай Галин

...
Президентът на Българската федерация по кикбокс и муай тай Галин
Коментари Харесай

Галин Димов: Турнирът в Пловдив ще стане ежегоден, кикбоксът може да направи дебют на Олимпиада през 2028-а година

Президентът на Българската федерация по кикбокс и муай тай Галин Димов участва на Държавното състезание по кикбокс за Купа Бултрас, което беше първото съревнование в Пловдив от подобен сан от над шест години и последно в календара на федерацията за годината. Вижте какво съобщи Галин Димов в изявление пред TrafficNews .

- Господин Димов, Пловдив от много време не беше приемал шампионат от подобен сан в кикбокса. Доволни ли сте от организацията на шампионата?

- Bultras Fight Club е един от новите ни клубове. Познавам се с всички от управлението на клуба и те са наши някогашни състезатели. Аз също съм се срещал с тях като играч. Виждам, че вършат нещата с голямо предпочитание. Общината също ще оказва помощ, за което съм признателен на кмета Здравко Димитров. От тук нататък Пловдив ще бъде годишен хазаин на един от най-големите шампионати по кикбокс. Приятно съм сюрпризиран от организацията на шампионата. Момчетата знаят какво вършат и ще го вършат и за напред.

- Bultras Fight Club е един от най-новите клубове в България в кикбокса, само че бързо се трансформира в един от най-хубавите.

- Проправи се доста бързо път. Клубът влезе с двеста във федерацията. Активни са във всяко едно от ринговите надпревари. Влизат постоянно с над 10-15 индивида, постоянно са в призовите места и имат републикански първенци. Това, което ми направи усещане е, че развиват и ужасно доста деца - 9-10 годишни. Не инцидентно и завоюваха купата при децата на шампионата.

- Как се развива кикбоксът в България?

- Смятам, че нещата последните две години се възстановиха. Започнахме да работим като екип. Огромната част от управлението сме някогашни спортисти. Знаем какви са проблемите. Работим с Министерството на спорта. Срещаме компликации като неолимпийска федерация до скоро. Не сме добре финансирани, само че считаме, че това ще се промени. Това е въпрос на диалози с министерството, на стратегии, на оценяване. От месец юли сме към този момент и олимпийски спорт с признаването на спортната федерацията WAKO като тялото на кикбокса, а ние от дълги години сме нейни първоправни членове. Трябва да се обърне и повече внимание на кикбокса. Развиваме се и участваме на европейски и международни.

- Кога можем да забележим кикбокса на Олимпиада?

- Все още нямаме публично решение за Олимпиада. За момента спортът е приет за олимпийски, само че включването от Олимпиада зависи напълно от домакина. През 2024г. няма да бъде измежду спортовете, само че сега се водят договаряния спортът да бъде включен през 2028-а година.

- След тежката предходна година каква година изпраща в този момент българския кикбокс?

- Миналата година срещнахме усложнения поради пандемията. Нямаше международно и европейско и успяхме да отидем единствено на Balkan Best Fighter в края на годината. Не можахме да осъществяваме шампионата от К1, който беше очакван за края на годината и се организира в Пловдив през тази година. Тази година на стопроцента изпълнихме календара на федерацията. Участвахме и на европейско състезание и на международно.

- Какво очаквате от новата година?

- Очаквам мощно показване при подрастващите за българския кикбокс през новата година. Виждам, че тъкмо там се работи интензивно от страна на клубовете. Надявам се да имаме международни и европейски първенци, а за в бъдеще и олимпийски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР