Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че

...
Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че
Коментари Харесай

Георги Глушков за запазването на историческата памет на българския баскетбол

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков съобщи, че с сходни церемонии като тази по награждаването на " Баскетболист на годината " се надява да бъде съхранена историческата памет на родния баскетбол.

Преди да се премине към същинската част по установяване на най-хубавите баскетболисти за миналата година, Глушков връчи плакети на някои от доайените на играта с оранжевата топка у нас, включително Петкана Макавеева, Надка Голчева, Петко Маринов, Пандо Пандов, Иван Евстатиев и доста други.

" Много съм благополучен, че по-голяма част от поканените участваха на церемонията. Те бяха щастливи да се видят с сътрудници, другари и съотборници. Наградихме и младите състезатели, които през последните две години нямаше по какъв начин да разпознаваем уместно поради пандемията. Стана едно положително празненство и се надявам да имаме такива събития регулярно - да няма пандемия и да няма спирания на шампионатите ", сподели пред Българска телеграфна агенция Глушков.

" С това празненство желаеме да съхраним и историческата памет на българския баскетбол. Кедъра (бел. р. - водещият на церемонията Камен Алипиев) направи една добра ретроспекция на тези, които бяха наградени за това какви достижения имат те. Може би младите би трябвало да се интересуват малко повече, с цел да знаят повече за нашето минало и нашата история. Както аз съм се интересувал, по този начин и те би трябвало да знаят и аз знам, че те ще го създадат. Не знам до каква степен тези ветерани биха могли да бъдат образец за ентусиазъм за младите, тъй като в този момент техните образци са пред очите им - в телефоните, в тв приемниците, на всички места. Но се надявам, че сме посочили на доайените, че знаем кои са, помним ги, радваме им се, обичаме ги. Това беше едно обръщение от нас към тези ветерани от националните тимове. Предстои ни да създадем едно сходно награждаване и на деятели, което ще бъде във втората половина на годината ", добави президентът на федерацията.
 Очаквано: Александър Везенков е лауреат за номер 1 в българския баскетбол Очаквано: Александър Везенков е лауреат за номер 1 в българския баскетбол
Той изрази вяра, че през 2023 година българският баскетбол ще направи най-малко дребна крачка напред.
 Чавдар Костов пред Sportal.bg: Нивото на баскетбола не е това, което е било преди години Чавдар Костов пред Sportal.bg: Нивото на баскетбола не е това, което е било преди години
" На националния тим за мъже му следва подготовка, която би трябвало да бъде извоювана. Женският народен отбор стартира нов цикъл за квалификации за европейското състезание през 2025 година. Подрастващите имат европейски шампионати и ще би трябвало да създадат освен това от предходната година. Те си имат определени треньори, имат обезпечени средства за подготовка, тъй че чакам да бъде направена дребна стъпка напред. По отношение на шампионатите чакам те да завършат с феърплей и да победи най-хубавият. Мачовете от първа и втора дивизия се предават по малкия екран. Хората имат опция да видят и на екрана, и в залата тимовете, на които са последователи ", сподели той.
 Теодора Динева пред Sportal.bg: Победих Везенков, тъй като имам по-хубави фотоси в Инстаграм Теодора Динева пред Sportal.bg: Победих Везенков, тъй като имам по-хубави фотоси в Инстаграм
Глушков поздрави и тимовете на Левски 2014 и ЦСКА за решението им да станат съорганизатори на шампионата за купата на България, който ще се организира в " Арена София " през идната седмица. Той съобщи, че е пристигнало време най-голямата спортна зала у нас да одобри форума, в който осемте най-силни отбора ще спорят за купата.

" В последните години провеждахме купата на България в Панагюрище. Там има хубава зала, само че Панагюрище не е баскетболен град. Правихме шампионата в Ботевград, в Самоков, в Плевен, във Велико Търново. Смятам, че е пристигнало време да пробваме и една огромна зала. Тя е за това. Трябва да стартираме да я използваме. Знам, че ще бъде мъчно, че няма да можем да я напълним цялата, само че и това ще стане един ден. Преди не можехме да напълним " Арена Ботевград ". Сега е претъпкана. Решението е вярно и тези, които се наеха с организацията на шампионата - Левски 2014 и ЦСКА, единствено чест и възторженостти за тях, тъй като това е упорит план ", приключи Глушков.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР