Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, в обръщение към нацията формулира

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, в обръщение към нацията формулира
Коментари Харесай

Азербайджан поиска изтегляне на арменските сили и извинение

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, в послание към нацията формулира изискванията, при които страната би прекратила огъня Нагорни Карабах, съобщи Дойче веле.

" Нашето изискване е да ни показват график за евакуиране на арменската войска от окупираните територии. Тогава ще възстановим режима на преустановяване на огъня ", съобщи Алиев. Той упрекна управляващите в Армения и в редица европейски страни, които по думите му желаят опазване на досегашното състояние в Нагорни Карабах, че работят за ескалиране на спора, съобщи News.bg.

Президентът на Азербайджан уточни, че неведнъж се е обръщал към Минската група на ОССЕ, към интернационалната общественост с молба да повлияят на Ереван, да вкарат наказания против ввести наказания срещу Армения, само че апелът му не е бил чут. Алиев прикани Ереван да се извини пред народа на Азербайджан и обществено да съобщи, че Карабах не е Армения. По думите му, едвам по-късно страната му може да се върне на масата за договаряния.

Замразеният спор в Нагорни Карабах избухна с нова мощ на 27 септември, откакто Азербайджан стартира огромна военна интервенция, като разгласи " контранастъпление ". Целта на интервенцията е " противопоставяне на бойната интензивност на въоръжените сили на Армении и застраховане на сигурността на мирното население ". Според информации на арменското външно министерство, армията на Азербайджан бомбардира обитаеми места, в това число столицата на непризнатата република Нагорни Карабах - Степанакерт.

Двете воюващи страни оповестяват за многочислени загуби на съперника в жива мощ и техника В Азербайджан, Армения, и непризнатата Нагорно-Карабахска република е въведен режим на военно състояние. През последните дни неведнъж бяха отправяни обвинявания, че Турция подкрепя Азербайджан и че през нейна територия са трансферирани сирийски джихадисти в региона на бойните дейности. Същевременно обаче се появиха разкрития, че Русия е трансферирала сили на частната войска " Вагнер ", които водят война на страната на Армения. Припомняме, " Вагнер " се управлява от предприемача Евгений Пригожин, прочут като " готвача на Путин ".

Руският боен специалист Павел Фелгенгауер съобщи пред БНР, че още преди началото на бойните дейности, в Армения са били трансферирани сили от армията " Вагнер ". Армения ще се опита да сътвори числено превъзходство на своята войска в региона на Нагорни Карабах и ще предприеме контранастъпление против Азербайджан, предвижда специалистът. Според него, почналата нова война сред Армения и Азербайджан е била неизбежна и в този смисъл предстояща. Превръщането на замразения преди близо 30 години спор в пълномащабна война е обусловено от няколко аргументи, едната от които е неуспехът на дипломатическите старания.

Официално Кремъл приканва трети страни да се въздържат от интервенция в спора и отхвърля да взе участие в него с бойна мощ. През последните години наемниците от " Вагнер " се трансфораха в неизменен инструмент на военния аспект на съветската външна политика в Африка, Близкия изток и Украйна. Дейността на " Вагнер " се трансформира в конфликтна точка сред Русия и Турция и при събитията в Либия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР