Президентът издаде указ за свикване на 47-то Народно събрание в

...
Президентът издаде указ за свикване на 47-то Народно събрание в
Коментари Харесай

Огнян Герджиков: Кирил Петков е логичен за премиер, но така ще се разпилее в много сфери



Президентът издаде декрет за привикване на 47-то Народно заседание в петък, 3 декември. Същевременно договарянията за сформиране на постоянно държавно управление сред " Продължаваме промяната ", Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и " Демократична България " завършиха по работни групи, а лидерските срещи не престават. По този мотив потърсихме за мнение някогашния министър-председател проф. Огнян Герджиков.

Ето какво съобщи той в особено изявление пред

Как видяхте договарянията за държавно управление сред бъдещата четворна коалиция? И какво е мнението ви за формата - онлайн лъчение онлайн, избора на място на провеждането им, масата за договаряния под формата на буквата " П ", като че ли метафорично даваща ни сигнал за смяната, която към този момент е тук?

Не проследявам от близо договарянията, само че не виждам нищо притеснително в избора на мястото за провеждането им. В момента в постройката на Народното събрание тече трескава подготовка за приемане на новите парламентарни групи. Правят се разбърквания на мебели и ситуацията не подготвя за делова работа.

Доколкото знам за пръв път политически договаряния се излъчват онлайн. Това е знак за оптималната неприкритост. Разбира се, обикновено е да има и „ закрита “ част от тези договаряния, само че фактът, че главната част е оптимално „ на ярко “ е доста показателно за новия жанр, който се пробва да наложи новата политическа групировка „ Продължаваме промяната “.





В последните дни имаше редица рецензии и мнения по отношение на част от участващите в договарянията. Имената на Емилия Масларова, Румен Овчаров, Румен Гечев, Трайчо Трайков и други провокираха подозрения по отношение на това дали в действителност смяната ще успее да подсигурява появяването на нови лица. Как гледате на това?

Аз не виждам нищо притеснително, още по-малко - неоправдателно, в присъединяване на „ остарели муцуни “ в тези договаряния. Те са там не като политици, а предвид на експертните им качества. Нима някой може да оспори експертизата на Румен Овчаров в региона на енергетиката? По същия начен стои въпросът и с останалите, които има с какво да бъдат потребни, в съответните области, в които са потвърдени експерти.



Имате ли подозрения по отношение на това дали в последна сметка ще се сформира постоянен кабинет, или наподобява този път постигнатото единодушие е устойчиво? Очаквате ли до Коледа новият кабинет да постави клетва?

Докато при предходните две Народни събрания бях безспорен песимист, че ще съумеят да образуват кабинет, в този момент съм безспорен оптимист. Бих бил безпределно сюрпризиран, в случай че и сегашният парламент се провали в главното начинание – съставянето на държавно управление. Не, че няма високо развити страни, които в близкото минало претърпяха много по-продължителни политически рецесии в невъзможността да образуват държавни управления – Белгия и Израел, а понастоящем и Нидерландия, да вземем за пример. Това не докара до закриване на тези страни, нито се отрази пагубно на икономическото им развиване. И въпреки всичко е мощно желателно този път да имаме съответно определен кабинет, който да поеме функционалностите си. Смятам, че това умерено може да стане до Коледа.



Как гледате на поръчката бъдещата четворна коалиция да изкара цялостния си 4-годишен мандат? Съществуват отзиви за по-реалистични сюжети в границите на година за да изпълнят Бюджет 2022 или пък интервал от две години до локалния избор.

Би било отлично формиращата се четворна коалиция да изкара цялостен мандат. Това би трябвало да бъде и една от задачите им. За страдание не съм доста уверен, че това ще се случи, без, несъмнено, да го изключвам. Известният ми песимизъм се опира на особеностите на българския политически живот. Ние мъчно се коалираме и елементарно позволяваме разриви сред участниците в тези обединения. Още повече, че актуалната коалиция ще е не сред две или три, а сред четири политически обединения. Освен това актуалното Народно заседание ще има мощна съпротива, най-много в лицето на ГЕРБ. Не би трябвало да се подценява и Движение за права и свободи, които постоянно са били фактор в политиката ни.



Според вас съществува ли опция да настъпят несъответствия в договарянията при пускане на диалозите за постовете в бъдещия кабинет?

Не считам, че договарянията за постовете в бъдещия кабинет ще бъдат препъни камък в договарянията. Доколкото имам взор върху манталитета на новите политически лица, те са необятно скроени и не биха позволили неуспех, поради едни или други позиции във властта.





Нека поговорим и за фигурата на бъдещия министър-председател. Кирил Петков ли ще бъде новия министър председател на страната съгласно вас?

Кирил Петков направи към този момент такава поръчка и е напълно обикновено и разумно той да е идващият министър председател на страната. Той има доста мощни качества. Но би могло да се мисли и за различен вид. Съображението ми е следното: Кирил Петков е потвърден икономист от най-висока класа. Ангажирането му с премиерския пост би го разпиляло в доста направления, защото през него по нужда ще минават проблемите на всички браншове в ръководството на страната. А и той няма към момента задоволително насъбран политически опит. Затова не би било неточност да се потърси и различен вид. Например – Стефан Янев. Той, като се изключи че е високо ерудиран и уравновесен, натрупа и задоволителен премиерски стаж. Разбира се, това е единствено допустима алтернатива, само че заслужава да се намерения върху нея.
Кирил Петков: Първи приоритет ще е имунизацията против Коронавирус, персонално ще се заема с това
Ваксинацията ще е " приоритет номер 1 " на Кирил Петков, в случай че стане министър председател, разгласи самият той по време на почналите през днешния ден договаряния с екс...



След края на договарянията самият Пектов съобщи, че е реализирано необятно единодушие по всички браншове, само че към момента остават неразбираеми компромисите, които ще би трябвало да се създадат по някои основни тематики - да вземем за пример един от бъдещите разногласия се обрисува да е в бранша на енергетиката. На какви взаимни отстъпки ще са склонни партиите?

Трудно ми е да дам отговор на този въпрос. Не съм вътре в „ играта “, с цел да имам цялостната картина на проблемите. Бих споделил единствено, че без взаимни отстъпки не може.




Преговорите завършиха. Какво се схванаха партиите?
След извънредно интензивни договаряния, траяли часове наред, 18-те работни групи завършиха разискването на всички значими тематики, които...

На финала - в Германия след два месеца договаряния бъдещите три ръководещи партии създадоха близо 200 страници съдружно съглашение, в Нидерландия пък към този момент осми месец не могат да се схванат за ръководство. В този смисъл каква ще е бъдещата формула на властта у нас?

Очевидно е, че сте си сложили за цел на финала на изявлението да ме затрудните оптимално. Ако бях участник в преговорния развой, евентуално бих имал пред себе си някаква картина по повод формулата на властта. И въпреки всичко - обикновено е да се чака „ формулата “ на властта да отразява съотношението сред политическите сили в 47-ия парламент. Но никога не би трябвало сляпо да се робува на сходно условие. Времето е такова, че изисква еластичност, с оглед намиране на оптималните пропорции.

 

Интервю на Ивайло Илиев



Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР