Президентът и министър-председателят имат среща днес.Румен Радев покани на разговор

...
Президентът и министър-председателят имат среща днес.Румен Радев покани на разговор
Коментари Харесай

Главчев на среща с Радев - ще стане ли Даниел Митов външен министър

Президентът и министър-председателят имат среща през днешния ден.

Румен Радев предложения на диалог Димитър Главчев, откакто той изиска външният министър Стефан Димитров да бъде заменен с Даниел Митов, а земеделският Кирил Вътев с шефа на фонд " Земеделие " Георги Тахов.

 

В 8.45 служебният министър председател Димитър Главчев влезе в президенството за  среща с Румен Радев. 

 

След диалозите се чака президентът да вземе решение дали да подпише декрет за измененията в състава на кабинета.

 

" Готов съм на разговор когато и да е с президента, какъвто съм провеждал и до момента. Отговорност за министрите, които предлагам, е напълно моя ", съобщи през вчерашния ден служебният министър председател Димитър Главчев.

 

" Предложенията на служебния министър председател Димитър Главчев за нови министри не могат да включват зам.-председатели на политически партии ", е позицията на Радев във връзка с желаните от служебния министър председател рокади на двамата министри.

 

Относно това дали би сменил Даниел Митов, министър председателят сподели: „ Имам оферти, чакам решението на президента. Ако не се съобрази с моите оферти, отговорността за това остава в него “.

 

" Към момента по Конституция отговорността е напълно на служебния министър. Както виждате, всички бягат от отговорност. Аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз върша, тогава различен поема отговорност ", безапелационен е министър председателят.

 

От своя страна президентът акцентира, че е елементарно да вземе решение за поисканите смени на министри, само че би трябвало да се види по какъв начин се е стигнало дотук. Държавният глава посочи, че задължението му е да не позволява конституционна рецесия.

 

" Не ми е самоцел да бъда външен министър, само че съм подготвен, съобщи през вчерашния ден Даниел Митов. Той бил поканен за външен министър от премиера, след което е провел диалог с Борисов. Митов смята, че е изцяло нормално да е уведомил водача си и е получил неговата поддръжка да заема поста в служебния кабинет.

 Назначаването на Митов на поста външен министър е тест за това каква външнополитическа ориентировка ще следваме. Ако се забави назначението на външен министър ще се заплаши провеждането на изборите в чужбина, обезпокоен е още Даниел Митов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР