Президентът Хасан Рoхани заяви, че ще поддържа запасите на обогатен

...
Президентът Хасан Рoхани заяви, че ще поддържа запасите на обогатен
Коментари Харесай

ЕС отхвърля ултиматума на Иран за ядрената сделка

Президентът Хасан Рoхани съобщи, че ще поддържа запасите на обогатен уран в страната
Иран се отдръпна от основни задължения по интернационалната нуклеарна договорка от 2015 година, година откакто Съединени американски щати се изтеглиха от нея.

Президентът Хасан Рoхани съобщи, че ще поддържа запасите на обогатен уран в страната, вместо да ги продава в чужбина. Освен това той заплаши да възобнови производството на обогатен уран за 60 дни.

В същото време Съединени американски щати ускориха глобите против Иран, като прибавиха стоманата, желязото, медта и алуминия към секторите, на които бяха наложени наказателни ограничения.

Американският президент Доналд Тръмп подписа указа през вчерашния ден - точно на първата годишнина, откогато изтегли Съединени американски щати от интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия.

Тръмп заплаши Иран с още наказания, в случай че не " промени коренно държанието си ".

Той увери, че " с помощта на нашите дейности, иранският режим има проблем с финансирането на своята акция на принуждение и гнет, а стопанската система му пропада в невиждана меланхолия ".

Европейските водачи се оповестиха през днешния ден в поддръжка на нуклеарното съглашение. Те подчертаха, че се надяват да спасят подписаното през 2015 година интернационално съглашение и да избегнат заплахата натискът на Съединени американски щати да докара до ескалация на напрежението.

Страните от Европейски Съюз обявиха в общо официално съобщение, че не престават да държат на опазването и цялостното използване на нуклеарното съглашение. То е от значително значение за неразпространението на нуклеарни оръжия, от което са заинтригувани всички. Въпреки че отхвърлиха иранските закани, европейците потвърдиха, че са поели корав ангажимент за " анулиране на глобите в интерес на иранския народ " и показаха страдание за решението на Съединени американски щати да наложат още веднъж ограничавания.

" Трябва да работим, с цел да убедим едните и другите, както и Иран, да останат част от нуклеарното съглашение ", акцентира френският президент Еманюел Макрон при идването си в Сибиу. Не би трябвало да се поддаваме на напрежението и да се стига до ескалация, а да бдим над груповата си сигурност, добави той, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР