Президентът говори на съвещание в Киев по случай годишнината от

...
Президентът говори на съвещание в Киев по случай годишнината от
Коментари Харесай

Зеленски: Ще върнем анексирания от Русия полуостров Крим на Украйна

Президентът приказва на заседание в Киев по случай годишнината от всеобщата депортация на кримските татари от полуострова през 1944 година, по времето на Съветския съюз.

Зеленски сподели, че от ден на ден страни осъзнават, че " връщането на мира в интернационалните връзки, както и на цялостното господство на интернационалното право " ще бъде невероятно без възвръщането на Крим на Украйна.

" Продължаваме работата си за избавление на Крим. Това сигурно ще стане - пълноценното връщане на Крим в украинската държавна система ", сподели Зеленски пред водачи на кримските татари и високопоставени украински чиновници.

" Готвим се да реинтегрираме Крим. Подписах декрет за съвещателния Съвет за реинтеграция и деокупация на нашия Крим и град Севастопол ", добави украинският президент.

Русия не демонстрира признаци, че ще изостави Крим, където е ситуиран нейният Черноморски флот, и употребява полуострова като плацдарм за ракетни офанзиви против украински цели, показват Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Зеленски и други чиновници резервираха минута безмълвие в памет на жертвите на депортацията от 1944 година на близо 200 000 кримски татари в Сибир и Централна Азия по заповед на руския водач Йосиф Сталин.

Зеленски сподели също, че Украйна работи за освобождението на арестуваните в Русия кримски татари.

Москва отхвърля обвиняванията в нарушение на човешките права в Крим и споделя, че свикания на полуострова референдум за присъединение към Русия отразява същинската воля на жителите на Крим.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР