Президентът Фердинанд Маркос-младши днес заяви, че по силата на отбранителното

...
Президентът Фердинанд Маркос-младши днес заяви, че по силата на отбранителното
Коментари Харесай

Армията на САЩ засилва присъствието си в Азия

Президентът Фердинанд Маркос-младши през днешния ден съобщи, че по силата на отбранителното съглашение със Съединени американски щати в разнообразни райони на Филипините ще бъдат ситуирани четири нови военни бази, в това число в провинция, която има изход на Южнокитайско море, заяви Ройтерс.

Миналия месец Маркос даде на Съединени американски щати достъп до четири обекта, с изключение на към този момент съществуващите пет местоположения, в границите на съглашението за засилена защита от 2014 година (EDCA) за съдействие в региона на защитата. Това се случва на  фона на възходящия интерес на Китай в Южнокитайско море и към Тайван.

Има четири спомагателни обекта, разпръснати из Филипините - има няколко в северната част, има няколко към Палаван, има и някои на юг, сподели Маркос пред публицисти при отбелязване годишнината от основаването на филипинската войска.

EDCA разрешава на Съединени американски щати достъп до филипинските бази за взаимно образование, предислоциране на съоръжение и създаване на уреди като писти, хранилища за гориво и военни жилища, само че това не е непрекъснато наличие.

„ Филипините и Съединени американски щати скоро ще разгласят местоположението на базите “, добави Маркос, като посочи, че тези обекти ще подтикват способността на страната да пази " източната част " на най-големия си остров Лусон. Той е най-близкият основен остров на Филипините до самоуправляващия се Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия.

Китайското външно министерство през днешния ден удостовери позицията си, че американската страна усилва напрежението, като ускорява военното си наличие в района, като добави, че страните би трябвало да бъдат " бдителни " и да заобикалят да бъдат употребявани от Съединени американски щати.

Вашингтон е поел ангажимент за вложение на стойност 80 млн. $ в инфраструктура в петте съществуващи военни обекта, напомня Българска телеграфна агенция.

Без да дава детайлности, Маркос съобщи, че е осведомен с " нововъзникваща опасност " за територията на страната му, която съгласно него ще изисква " корекции в нашата тактика ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР