Президентът Еманюел Макрон разговаря с нашата посланичка по този въпрос.

...
Президентът Еманюел Макрон разговаря с нашата посланичка по този въпрос.
Коментари Харесай

Франция отзова посланичката си от Азербайджан за консултации

Президентът Еманюел Макрон " беседва с нашата посланичка по този въпрос ". " Той изрази страдание за дейностите на Азербайджан и изрази вяра, че азербайджанската страна ще обясни желанията си ", се прибавя в изказването на министерството, оповестено нощес.

Отношенията сред Франция и Азербайджан се утежниха през последните месеци, като президентът на Азербайджан Илхам Алиев разкритикува Париж, че поддържа Армения в териториалния спор сред Ереван и Баку, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Франция още веднъж показва поддръжката си за нормализиране на връзките сред Азербайджан и Армения при ценене на интернационалното право и териториалната целокупност на двете страни. Тази нормализация ще бъде от изгода и за двете страни, както и за района като цяло ", се акцентира още в изказването.

Бившите руски републики Армения и Азербайджан водеха териториален спор за Нагорни Карабах от 30 години. През септември предходната година Баку стартира светкавична атака, която докара до капитулация на арменските сепаратисти. След това съвсем цялото арменско население на района, над 100 000 от общо 120 000 души, избяга в Армения. Двете прилежащи страни към този момент бяха водили две войни за надзор над тази територия.

Неотдавна Баку и Ереван оповестиха желанието си да възстановяват връзките си.

Франция, в която живее огромна арменска диаспора, съобщи, че е подготвена да помогне при посредничеството, като в същото време показва непоколебимата си поддръжка за Армения, напомня Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В началото на април Париж изрази страдание за удължаването на предварителното задържане в Азербайджан на френски жител, упрекнат в шпионаж - обвинявания, които френските управляващи отхвърлиха изрично. Три седмици след ареста му Баку разгласи експулсирането на двама френски дипломати, а на идващия ден Франция разгласи аналогична реципрочна мярка, с което напрежението в двустранните връзки доближи връхната си точка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР