Президентът Еманюел Макрон опитва да овладее разрастващата се криза след

...
Президентът Еманюел Макрон опитва да овладее разрастващата се криза след
Коментари Харесай

Безредиците във Франция се разрастват, полицай е обвинен за стрелбата по тийнейджър

Президентът Еманюел Макрон пробва да овладее разрастващата се рецесия след във Франция, провокирани от по младеж от северноафрикански генезис по време на полицейска инспекция във френско предградие, съобщи " Ройтерс ".

Полицията извърши 180 ареста по време на втората нощ на вълнения, сподели министърът на вътрешните работи Джерал Дарманен, до момента в който публичният яд се изля по улиците в дребни и огромни градове в цялата страна.

Макрон организира спешна среща с висши министри във връзка стрелбата и Дарманен разгласи по-късно, че 40 хиляди служители на реда ще бъдат ситуирани в цялата страна, в това число 5 хиляди в региона на Париж, в четвъртък вечерта, с цел да сложат завършек на безредиците.

Това е съвсем четири пъти повече от броя на мобилизираните в сряда вечерта.

" Отговорът на страната би трябвало да бъде извънредно корав ", сподели Дарманен.

И той, и министър председателят Елизабет Борн изключиха опцията за оповестяване на изключително състояние към този момент.

Стрелбата по 17-годишния юноша на име Наел се е състояла в Нантер, в западните околности на Париж. Местният прокурор сподели, че следователите са почнали публично следствие против забъркания служител на реда за съзнателно ликвидиране.

" Ройтерс " отбелязва, че според правната система на Франция, слагането под публично следствие е сходно на обвиняване в англосаксонските юрисдикции.

" Въз основа на събраните доказателства прокурорът смята, че не са изпълнени законовите условия за потребление на оръжието ", заяви на конференция прокурорът Паскал Праш.

В сряда Макрон сподели, че стрелбата е непростима. При свикването на изключителното съвещание той осъди и безредиците.

" Последните няколко часа бяха белязани от подиуми на принуждение против полицейски сектори, само че също по този начин и против учебни заведения и кметства, а оттова и институции на републиката и тези подиуми са изцяло неоправдани ", сподели Макрон, откривайки изключителната среща.

Видеоклип, публикуван в обществените медии и доказан от " Ройтерс ", демонстрира двама служители на реда до кола Mercedes AMG, като единият стреля по младежа отблизо разстояние, до момента в който той се отдалечава. Момчето е умряло малко по-късно от раните си, оповестиха от локалната прокуратура.

Тийнейджърът, който е бил прекомерно млад, с цел да има пълноправно брошура във Франция, е карал нелегално, сподели източник, осведомен с следствието. Прокурорът от Нантер съобщи, че той е бил прочут на полицията с това, че и в предишното не е извършил заповед за прекъсване на транспортното средство.

Прокурорите споделят, че във вторник момчето не е изпълнило заповедите на служителите на реда.

Убийството във вторник е третата смъртоносна пукотевица при сходни условия във Франция от началото на годината, което е спад от рекордните 13 предходната година, сподели представител на националната полиция.

Имало е три такива убийства през 2021 година и две през 2020 година, съгласно данни на " Ройтерс ", които демонстрират, че по-голямата част от жертвите от 2017 година насам са чернокожи или от арабски генезис.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР