Президентът Еманюел Макрон може да не успее да спечели абсолютно

...
Президентът Еманюел Макрон може да не успее да спечели абсолютно
Коментари Харесай

Макрон може да понесе тежък удар на собствен терен

Президентът Еманюел Макрон може да не успее да завоюва безусловно болшинство в долната камара на Народното събрание (Национално събрание) на Франция, което би било сериозна спънка за плануваните от него промени, демонстрират резултатите от допитване, направено по-малко от две седмици преди първия тур на парламентарните избори в страната, съобщи Ройтерс.

Проучването на Френския институт за публично мнение (IFOP), оповестено телевизия Ел Се И, демонстрира, че центристкият лагер на Макрон въпреки всичко ще бъде най-силен в идната долна камара на френския парламент с поддръжката на 27 % от жителите, което значи сред 275 и 310 места от общо 577.

Това обаче беше първото изследване, което предвижда, че президентът избран отново през април, чиито депутати до момента направляваха Националното заседание с удобна преднина, може да не успее да реализира 289-те места, нужни за безусловно болшинство.

Проучването на публичното мнение за парламентарните избори е изключително мъчно, доколкото във всеки от 577-те изборни региона е допустимо да се организира втори тур, в случай че никой от претендентите не получи 50 % на първия тур - и съществуването на друга динамичност по места постанова разнообразни съюзи според от това кой ще доближи до втория тур.

Но държавно управление на малцинството - необикновен сюжет във Франция, който системата за гласоподаване в два тура има за цел да предотврати – би било огромен крах за Макрон и може да усложни способността му да прокарва законодателство, в това число непопулярния му проект за повишение на пенсионната възраст.

Един от разновидностите за обединението на Макрон от центристки партии, която неотдавна се преименува на „ Заедно! “, би било да се опита да разшири още повече съюза си, като се обърне към консерваторите за съставяне на коалиция.

Екипът на Макрон не е коментирал този вероятен сюжет и упорства, че се стреми към болшинство.

В сходство с други неотдавнашни изследвания на публичното мнение, изследването демонстрира още, че новият ляв алианс под управлението на крайнолевия Жан-Люк Меланшон ще стане втората по величина парламентарна група, като ще завоюва сред 170 и 205 места.

Първият тур на парламентарните избори ще се организира на 12 юни, а вторият тур ще бъде седмица по-късно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР