Президентът е на официално посещение в Испания днес и утре

...
Президентът е на официално посещение в Испания днес и утре
Коментари Харесай

Румен Радев пристигна в Испания на двудневно посещение


Президентът е на публично посещаване в Испания през днешния ден и на следващия ден по покана на крал Фелипе VI. 

Държавният глава е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева. В българската делегация още са министърът на външните работи Теодора Генчовска, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, заместник-министърът по нововъведения и напредък Десислава Бонева, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и ръководителят на групата за другарство България-Испания в Народното събрание Инна Иванова.

ще има тази заран срещи с министър-председателя Педро Санчес и с председателката на долната камара на Народното събрание, Конгреса на депутатите, Меричел Батет. След това президентът и първата дама ще бъдат посрещнати с публична гала от Негово Величество Фелипе VI и Нейно Величество кралица Летисия в двореца Сарсуела, където ще проведат среща.

Между България и Испания не съществуват открити или противоречиви двустранни въпроси на политическо ниво. Налице е деен разговор и взаимноизгодно съдействие на всички нива в политическата сфера, в региона на вложенията, търговията и културата, както и в битката против проведената престъпност. Испания дефинира България като една от предпочитаните за нея страни в Централна и Източна Европа.

В исторически план президентът Петър Стоянов посещава Испания през юли 1999 година През февруари 2006 година на аудиенция в Българя е сегашният испански крал Фелипе VI (тогава престолонаследник принц Фелипе Бурбонски). 

Следобед ще открие Испанско-български бизнес конгрес. В бизнес делегацията, която съпровожда президента, са включени представители на редица български компании в региона на осведомителните технологии, туризма, земеделието, строителството и други браншове, които ще обсъдят със свои сътрудници от Испания реализирането на общи планове. След това ще се срещне с генералния секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили. Програмата на президента за деня приключва със среща с представители на българската общественост в Испания. Тя ще се организира в посолството на Република България в Мадрид.

Българската общественост в Испания е третата по величина зад граница след тези в Съединени американски щати и Германия. Според статистика на испанските управляващи от предходната година тя наброява малко повече от 200 хиляди души. По неофициални данни българските жители в Испания са 200-250 хиляди души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР