Президентът е достатъчно мъдър, за да вземе най-правилното решение за

...
Президентът е достатъчно мъдър, за да вземе най-правилното решение за
Коментари Харесай

Цацаров: Президентът е достатъчно мъдър, за да вземе правилното решение за ВАС


" Президентът е задоволително умен, с цел да вземе най-правилното решение за избор на ръководител на Върховния административен съд (ВАС) ", разяснява основният прокурор Сотир Цацаров в понеделник във връзка проблема към избора на висшия арбитър Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд.

" Каквото и да реши президентът, то предстои на осъществяване и се материализира в декрет ", сбито разяснява основният прокурор.

На 16 септември президентът Румен Радев даде да се разбере, че обмисля съществено да не подпише указа за назначението на Георги Чолаков.

" Най-логично е новият ръководител на Върховния административен съд (ВАС) да се избира от новия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Старият състав на Висш съдебен съвет към този момент излъчи своя претендент, в случай че му дадем късмет да бъде доказан от новия, то неговият престиж ще бъде още по-голям ", сподели президентът.

По неофициална информация на Mediapool позицията на президента не е обоснована от кардинални съображения против Георги Чолаков, а от течащите пазарлъци в Народното събрание към избора на парламентарната квота във Висш съдебен съвет. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е обвързала подписването на указа за Чолаков с приемането на гаранции от ГЕРБ, че левицата ще получи четири места в правосъдния съвет, а не три, каквато бе първичната сделка.

След конституционните промени членовете на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание се избират с квалифицирано болшинство от 2/3 от гласовете на депутатите. Заради това преди лятната почивка ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Обединените патриоти " реализираха консенсус да гласоподават за номинираните от тях претенденти по формулата 4-3-2-2.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР