Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати не се стремят

...
Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати не се стремят
Коментари Харесай

Байдън: САЩ не се опитват да се отделят от Китай

Президентът Джо Байдън съобщи, че Съединените щати не се стремят да се дистанцират от Китай, а в действителност желаят възстановяване на връзките, до момента в който се приготвя за дълго чаканата среща на върха с президента Си Дзинпин в Сан Франциско, съобщи Агенция Франс Прес.


Двамата водачи ще се срещнат в коридорите на срещата на върха на АПЕК в Калифорния за първата си среща от една година насам, до момента в който комерсиалното напрежение, глобите и въпросът за Тайван подхранват разногласията сред най-големите стопански системи в света.

" Ние не се опитваме да се откъснем от Китай. Това, което се опитваме да създадем, е да променим връзките към по-добро ", съобщи Байдън пред кореспонденти в Белия дом малко преди да замине за Сан Франциско.

Запитан какво се надява да реализира на срещата, той отговори, че желае " да се върнем към естествен курс на кореспонденция; да можем да вдигнем телефона и да беседваме един с различен, в случай че има криза; да можем да се уверим, че нашите военни към момента имат контакт между тях ".

Но Байдън също по този начин предизвести, че Съединените щати са внимателни във връзка с вложенията в Китай заради бизнес практиките на Пекин.

" Няма да продължа да подкрепям позиции, при които, в случай че желаеме да влагаме в Китай, би трябвало да предадем всичките си търговски секрети ", сподели той.

Положителната инерция от диалозите сред Си и Байдън в Бали през ноември 2022 година беше провалена, когато Съединените щати смъкнаха хипотетичен китайски шпионски балон, отлагайки плануваното посещаване в Пекин на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Запитано за упованията на Пекин за срещата на върха, китайското външно министерство резервира несигурност, споменавайки " задълбочена връзка " и " значими въпроси, свързани със международния мир ".

Китай също по този начин даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи по въпроси, които счита за червени линии, като Тайван.

Но в последно време Вашингтон и Пекин реализираха прочут прогрес във връзка с комерсиалните и икономическите връзки и договарянията за изменението на климата.

" Ако в реалност китайският народ, който сега изпитва стопански усложнения, в случай че средностатистическият притежател на жилище, в случай че средностатистическият жител в Китай е в положение да има почтено платена работа - това е от изгода за него и за всички нас ", сподели Байдън.

По време на пътуването си Си ще вечеря с водещи американски бизнес водачи и се чака в диалозите си с Байдън да упорства за облекчение на комерсиалните ограничавания на Съединени американски щати. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР