Президентът Джо Байдън обяви намерението си да увеличи годишната квота

...
Президентът Джо Байдън обяви намерението си да увеличи годишната квота
Коментари Харесай

Още една промяна от Байдън! САЩ ще приемат повече бежанци

Президентът Джо Байдън разгласи желанието си да усили годишната квота за банкет на бежанци от чужбина - до 125 000 души - повече от осем пъти повече от историческия най-малко, реализиран от Доналд Тръмп в края на неговия мандат. Това стана ясно от речта на Байдън в Държавния департамент през вчерашния ден, в която бяха обрисувани главните насоки на външната политика на новата администрация на Съединени американски щати.

Той ще подпише декрет (изпълнителна заповед), " с цел да стартира тежката работа по възобновяване " на програмата за банкет на бежанци пред лицето на " невижданата световна потребност ".

" Ще е нужно време, с цел да се възвърне това, на което бяха нанесени такива огромни вреди, само че тъкмо това ще създадем. Този декрет ще ни разреши да възстановим квотата до 125 000 души за първата цялостна финансова година на новата администрация (започваща на 1 октомври 2021 г.) ", сподели Байдън.

При Тръмп квотата беше понижена от 85 000 души през 2016 финансова година до 15 000 през 2021 финансова година - най-ниският индикатор от приемането на закона за бежанците през 1980 година

Байдън поставя завършек на американската поддръжка за Саудитска Арабия в Йемен

Президентът Джо Байдън разгласи завършек на американската поддръжка за водената от Саудитска Арабия военна акция в Йемен, като настоя, че продължаващата към този момент повече от шест години война, считана за прокси спор сред Саудитска Арабия и Иран, " би трябвало да свърши ", съобщи Ройтерс.

Байдън също по този начин назначи ветерана посланик Тимъти Лендъркинг за специфичен делегат на Съединени американски щати за Йемен, в опит да засилва американската дипломация, " с цел да постави завършек на войната в Йемен " - война, която по думите му е основала " филантропична и стратегическа злополука ".

" Тази война би трябвало да свърши ", съобщи президентът по време на първата си аудиенция в Държавния департамент. " И с цел да подчертаем нашата ангажираност, прекратяваме цялата американска поддръжка за офанзивните интервенции във войната в Йемен, в това число обвързваните оръжейни покупко-продажби ", добави Байдън.

" Същевременно ", акцентира той, " Саудитска Арабия е цел на ракетни офанзиви, офанзиви с дронове и други закани от снабдяваните от Иран сили в редица страни. Ще продължим да поддържаме и да оказваме помощ на Саудитска Арабия да пази суверенитета, териториалната си целокупност и своя народ ", написа Българска телеграфна агенция.

Саудитска Арабия приветства изказването на Байдън, изключително неговия ангажимент към защитата на страната поради заканите против нея, съгласно известие на саудитската държавна осведомителна организация.

Нов, корав метод на Вашингтон по отношение на Москва

Съединени американски щати повече няма да се огъват пред нападателните дейности на Русия, съобщи президентът Джо Байдън, обявявайки нов, корав метод на Вашингтон. В речта си през вчерашния ден в Държавния департамент Байдън предстоящо възприе по отношение на съветския президент Владимир Путин доста по-строг звук от Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

" Ясно заявих на президента Путин, по доста друг метод от моя предходник, че дните, когато Съединените щати се огъват пред лицето на нападателните дейности на Русия - интервенция в нашите избори, хакерски атаки, отравяне на жители - са завършили ", сподели Байдън. Двамата с Путин разговаряха по телефона в края на януари.

" Няма да се поколебаем да вдигнем цената, която Русия би трябвало да заплати, и да защитим нашите витални ползи и нашия народ, и ще бъдем по ефикасни в дейностите във връзка с Москва, когато работим в коалиция и съгласуваност с други сътрудници съидейници ", сподели Байдън.

Присъдата против опозиционера Алексей Навални е " политически стимулирана ", добави Байдън и прикани за освобождението му.

Байдън прикани военните в Мианмар да се откажат от властта

Военните в Мианмар би трябвало да предадат властта и да освободят арестуваните при преврата, съобщи още президентът Джо Байдън в първата си външнополитическа тирада, съобщи Ройтерс.

" В една народна власт не може да има подозрение, че силата не трябва в никакъв случай да се пробва да анулира волята на народа или да се пробва да заличи резултата от достоверни избори ", съобщи Байдън в Държавния департамент през вчерашния ден. Той добави, Съединени американски щати работят дружно със своите съдружници и сътрудници по казуса с Мианмар.

" Военните би трябвало да се откажат от властта, която завзеха, и да освободят деятелите и държавните чиновници, които са задържали, да вдигнат рестриктивните мерки на телекомуникациите и да се въздържат от принуждение ", сподели Байдън.

Вашингтон отново ще се концентрира върху дипломацията в чужбина

Джо Байдън съобщи, че ще спре изтеглянето на американските войски, ситуирани в Германия, ще приключи поддръжката за военната атака на Саудитска Арабия в Йемен и ще трансформира правата на ЛГБТ хората в приоритет на американската дипломация, съобщи Асошиейтед прес.

" Америка се връща. Дипломацията се връща ", съобщи Байдън в устрема си да повдигне духа на дипломатическия корпус, където мнозина са обезкуражени от политиката и тона на някогашния президент Доналд Тръмп.

" Вие сте центърът на всичко, което имам намерение да направя. Вие сте сърцето на това начинание. Ние ще изградим още веднъж нашите съюзи ", сподели Байдън в късото си послание към личния състав в Държавния департамент, преди да произнесе външнополитическата си тирада. Според представители на Белия дом той цели да изпрати категоричен сигнал към света, че Съединени американски щати са подготвени да се върнат към ролята си на световен водач след четири години, през които Тръмп организираше политиката " Америка преди всичко ".

Изборът на момента за визитата на Тръмп толкоз рано в мандата му е тенденциозен, отбелязва АП. Тръмп бе изчакал повече от година, преди да се появи в Държавния департамент чак за полагането на клетва от държавния секретар Майк Помпео през 2018 година, и постоянно атакуваше Департамента като част от " дълбока страна ", която саботира неговата администрация. За разлика от него Байдън се опита да стимулира дипломатическия корпус, оскъден и покварен по времето на Тръмп.

Байдън предложи лист от тематики, по които ще анулира метода на Тръмп или ще сложи разнообразни цели, в това число анулация на проекта на някогашния президент да изтегли към 9500 от американските военни, ситуирани в Германия.

Байдън заяви че ще издаде президентски меморандум за отбраната на правата на ЛГБТ хората по света, изпълнявайки предизборното си заричане да приложи " цялостния набор от дипломатически принадлежности на Америка " в поддръжка на равенството.

Той насочи и най-острото си неодобрение към президента на Русия Владимир Путин, като прикани за незабавното освобождение на опозиционния водач Алексей Навални. Новият американски президент се стремеше също да покаже ясно на целия свят, че прави внезапен завой, дистанцирайки се от Путин, след президентството на Тръмп, който избягваше директната борба и постоянно се опитваше да омаловажи злонамерените дейности на съветския водач, отбелязва АП.

" Навални като всички съветски жители има права, обезпечени от съветската конституция. Той бе взет на прицел поради разкритие на корупция.Трябва да бъде освободен неотложно и без условия ", съобщи президентът на Съединени американски щати.

По думите му Вашингтон се сблъсква с " надигащ се авторитаризъм ", в това число с възходящите упоритости на Китай, с неговия блян да съперничи на Съединени американски щати, както и с решимостта на Русия да навреди на американската народна власт. Засилващите се световни провокации - от пандемията до климатичните промени и разпространяването на нуклеарното оръжие, могат да бъдат решени единствено с общите старания на страните, работещи дружно. Ние не можем да реализираме това решение сами ", акцентира той.

" Алиансите с други страни са велико достижение на Съединени американски щати. Дипломацията значи да стоим един до друг с нашите основни съдружници и сътрудници. Възнамеряваме да възстановим нашата надеждност и честен престиж, които значително бяха изгубени ", акцентира Байдън.

Съединени американски щати са подготвени да работят дружно с Китай

Президентът Джо Байдън назова Китай " най-сериозния съперник на Америка ", само че съобщи, че Съединени американски щати са подготвени да работят с Пекин, когато това е в техен интерес, съобщи Ройтерс.

" Ние ще се заемем непосредствено с провокациите, които слага пред нашия разцвет, сигурност и демократични полезности най-сериозният ни съперник - Китай ", съобщи Байдън в речта си в Държавния департамент.

" Ще се противопоставим на икономическите нарушавания на Китай, ще дадем отпор на неговите нападателни дейности, с цел да отблъснем китайската офанзива против човешките права, интелектуалната благосъстоятелност и интернационалните правила, само че сме подготвени да работим с Пекин, когато това е в полза на Америка ", съобщи Байдън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР