Президентът Джо Байдън и неговите най-добри помощници поемат експлозията от

...
Президентът Джо Байдън и неговите най-добри помощници поемат експлозията от
Коментари Харесай

Защо този конфликт Израел-Газа е толкова сложен за Байдън

Президентът Джо Байдън и неговите най-хубави помощници поемат детонацията от принуждение в Израел в събота и се борят със комплицирана дипломатическа обстановка, друга от всеки предходен спор сред израелци и палестинци.

Връзките сред Байдън и израелския му сътрудник Бенямин Нетаняху, другари от десетилетия, са обтегнати от крайнодясната ръководеща коалиция на Нетаняху в Израел. Разпокъсаната политическа среда измежду палестинците ще затрудни американските чиновници да намерят благонадежден сътрудник за договаряния. В Съединени американски щати към този момент дейната първична президентска акция на републиканците наподобява е предопределена да хвърли виновността върху Байдън за подкрепяне на подхранването на офанзиви против Израел посредством неотдавнашната му договорка с Иран. А на назад във времето се обрисува историческо съглашение за нормализация сред Израел и Саудитска Арабия, което Байдън се надяваше, че е покрай финалната линия.

Всичко това се равнява на една от най-нестабилните геополитически обстановки от президентството на Байдън, който също е изправен пред война в Украйна, трансформирала се в политически проблем вкъщи.

В телефонен диалог в събота Байдън сподели на Нетаняху: „ Ние сме подготвени да предложим всички подобаващи средства за поддръжка на държавното управление и народа на Израел “.

 Ракети са изстреляни от Газа към Израел, в град Газа, на Ракети са изстреляни от Газа към Израел, в град Газа, в събота. class= Ракети са изстреляни от Газа към Израел, в град Газа, на Ракети са изстреляни от Газа към Израел, в град Газа, в събота. Мохамед Салем/Ройтерс

„ Тероризмът в никакъв случай не е оневинен. Израел има право да пази себе си и народа си. Съединените щати предизвестяват против всяка друга страна, враждебна на Израел, която търси полза в тази обстановка. И поддръжката на моята администрация за сигурността на Израел е постоянна и непоколебима “, сподели Байдън в изказване по-късно.

Последният път, когато избухна огромно принуждение сред Газа и Израел, Байдън и висши американски чиновници изиграха сериозна подмолна роля в посредничеството за преустановяване на огъня. Президентът беседва с Нетаняху шест пъти и по един път с президента на Палестинската власт Махмуд Абас (който няма действителна власт над Газа) и египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси.

Американски чиновници също поддържаха непрекъснат контакт с публични лица в района и разчитаха на водачите в Египет и Катар да работят с палестинските бойни групи в Газа, с цел да реализиран съглашение за преустановяване на огъня.

Някои от демократичните съдружници на президента агитираха за по-силен отговор. Но високопоставени чиновници на Белия дом пресметнаха, че е по-продуктивно да се работи безшумно със съдружниците за преустановяване на насилието.

Това беше преди повече от две години. Оттогава връзките сред Съединени американски щати и Израел станаха експоненциално по-сложни.

Байдън се разгласи изрично против опитите на държавното управление на Нетаняху за промяна на правосъдната система, което съгласно него и други чиновници съставлява ерозия на демокрацията. Това обтегна връзките сред мъжете и отсрочи срещата лице в лице до предишния месец, когато те седнаха за диалози в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. По това време Байдън призна, че двамата мъже имат доста „ сложни въпроси “ – измежду тях въпроси, свързани с „ инспекциите и балансите “ – за разискване.

Тази среща в последна сметка беше „ доста градивна “ и „ доста откровена “, сподели един чиновник. Той включваше дълъг съставен елемент един на един без наличие на помощници и Байдън предложения Нетаняху да посети Белия дом.

Все отново опитите на Нетаняху да резервира крайнодясната си ръководеща коалиция дружно могат да създадат американската дипломатическа интервенция в спора още по-трудна, защото той е подложен на напън за пълномащабен отговор.

А политическата застоялост измежду палестинците, чийто водач Абас беше определен за последно за четиригодишен мандат през 2005 година, само че остава на власт след анулацията на няколко избори, единствено усложни американския дипломатически отговор, до момента в който се търси коя секта измежду палестинците да приказва с.

Множество ракети бяха изстреляни от Газа към Израел в събота сутринта, видя продуцент на CNN в Газа. Множество ракети бяха изстреляни от Газа към Израел в събота сутринта, видя продуцент на CNN в Газа. CNN

Още тази седмица Байдън се надяваше да е покрай завършването на огромно съглашение с Израел и Саудитска Арабия за определяне на публични дипломатически връзки, което евентуално ще трансформира целия Близък изток.

Очакваше се договорката да включва съглашение от Нетаняху за избрани отстъпки за палестинците, в това число евентуално заледяване на селища и единодушие за възможна палестинска страна.

„ Очевидно е, че ход като този от страна на Саудитска Арабия ще изисква съставен елемент, занимаващ се с фундаменталните връзки сред израелци и палестинци “, сподели един американски чиновник след срещата на Байдън с Нетаняху, добавяйки, че това е станало ясно по време на срещата на водачите.

Отприщването на насилието в събота прави извънредно мъчно да си представим Нетаняху да се съгласи на тези отстъпки в този момент.

Едно нещо изглеждаше ясно даже директно след опустошителните офанзиви в Израел: щеше да бъде единствено въпрос на време сцените на принуждение да се трансфорат в политическа офанзива против Байдън.

Тази година администрацията на Байдън издаде освобождение, размразявайки милиарди долари в ирански фондове като част от договорката за освобождение на петима американци, които държавното управление на Съединени американски щати е сметнало за непозволено арестувани от Иран. Това решение сигурно ще се върне в светлината на прожекторите, като критиците свързват линията сред тези средства и офанзивите в Израел, като се има поради, че Иран финансира Хамас.

Високопоставен чиновник на администрацията сподели в събота милиардите долари средства, които администрацията на Байдън размрази в договорката, „ не са отишли ​​в Иран, са само за филантропични цели и не е изхарчен нито един цент “.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР