Президенството категорично се разграничи от зам.-министъра на регионалното развитие и

...
Президенството категорично се разграничи от зам.-министъра на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Президентството се разграничи от зам.-министъра на регионалното развитие Захари Христов

Президенството изрично се разграничи от зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Захари Христов. Във връзка със свадите и обвиняванията към Христов за корупционни практики, ABCnews се обърна към президентството с запитване дали президентът Румен Радев има намерение да предприеме дейности против зам.-министъра, в чийто сектор влиза ръководството на над 5 милиарда лева държавни средства за създаване и поддръжка на пътища и ВиК мрежа. Медията ни изследва още биографията на въпросния заместник-министър, който се оказа лингвист, без какъвто и да било ценз обвързван със строителството и планиране на инфраструктура (повече ). Нещо повече Министерство на регионалното развитие ревниво крие биографията му, само че ние разполагаме с нея. От биографията му пред Министерския съвет излиза наяве, че той има нищожен опит в бранша и никакви спомагателни квалификации.

На въпрос на ABC news за какво е върнат на поста след сигнали за корупция през предходната година, от президентството се пробваха да се дистанцират и да трансферират горещия картоф на служебния министър председател Гълъб Донев. Оттам обявиха, че „ президентът по конституция назначава със собствен декрет само министър-председателя и министрите в служебното държавно управление. В компетентността на министър-председателя е да назначава и да освобождава заместник-министри “, акцентират от пресцентъра на президентството. ABC news потърси предходната седимца за коментар по тематиката и премиера, само че досега нямаме отговор от Министерския съвет.

Скандалът с комиситоинните на Захари Христов

Миналата седмица журналистическо следствие на районната медия “Благоевград нюз ” разкри, че преди 9 месеца Христов е бил отхвърлен от същия пост в служебното държавно управление на Стефан Янев, тъй като е имало сигнали за корупция против него. Предлагал подпомагане да се правят заплащания към избрани строителни компании за сметка на останалите против комисионна от 10%. Срещите се провеждали в родното му с. Ягодово, Пловдив. Една от компаниите обаче уведомява тогавашния длъжностен министър Виолета Комитова, че Христов им е изискал 10% от парите, които страната им дължи за извоюван и пуснат в употреба план с европейско финансиране: рехабилитация на 26-километровата пътна права Кърджали – Мост – Манастир, на стойност 17,2 млн. лева

Комитова е срещнала основния секретар на президентството и сегашен длъжностен боен министър Димитър Стоянов, който е приел представители на компанията и даже ги е срещнал с президента. Малко по-късно Христов е уволнен. Пред вестник “Банкер ” от петък някогашният министър Комитова удостовери всичко. И съобщи, че е направила всичко допустимо историята да не бъде потулена, а индивидът, който е лепнал това леке на ръководеното от нея ведомство, да бъде отхвърлен. От вестника се свързали и със Стефан Янев, само че той не поискал да разяснява случая: " Така съм решил тогава, това съм направил. Подробности не искам да разясня, още повече, че в този момент времето ми е ангажирано със напълно други задания... "

Справка за предишното на Христов демонстрира, че той е бил ръководител на младежката конструкция на Българска социалистическа партия в Пловдив по времето на някогашния общински водач на столетницата Георги Гергов, който също има вила в Ягодово. Под крилото на предприемача, Христов се озовава няколко пъти в листата за парламентарни избори на Българска социалистическа партия в Пловдив. Последният път беше за априлския избор предходната година. От същата конструкция е и президентският секретар по вътрешните въпроси Николай Копринков, за който интензивно се приказва, има мощно въздействие в актуалното служебно държавно управление.

Валентин Методиев
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР