През зимата зачестяват фрактурите в следствие на навяхване или счупване.

...
През зимата зачестяват фрактурите в следствие на навяхване или счупване.
Коментари Харесай

Внимавайте с травмите през зимата

През зимата зачестяват фрактурите в резултат на навяхване или строшаване. Как да се възстановим след контузия, беседваме с Мирослав Маринов, кинезитерапевт.

Кинезитерапията при фрактури има за цел да възвърне нарушената функционалност на наранена става наоколо до счупването и функционалността на целия крак, изясни Маринов. Има няколко стадия на възобновяване след фрактура, по думите му. Първият е така наречен имобилизационен интервал, който се състои в поддържане на положително функционално положение и придвижванията в незасегнатите крака и сегменти, сподели Маринов. Тук се включват дейни извършения за незасегнатите елементи, изометрични контракции за мускулатурата под шината, гипса.

Вторият стадий на възобновяване е ранен следимобилизационен интервал, който настава след събаряне на шината или гипса, показа още Мирослав Маринов. Тук се употребява обезболяване посредством криотерапия, масаж с лед, ТЕНС токове, ултразвук. Постепенно усилваме размера на придвижване в засегнатата става посредством пасивно-активни, напълно дейни извършения, разкри той. Работи се за възобновяване на еластичността и подвижността на меките тъкани посредством мануални мобилизационни техники, стречинг техники, посочи Маринов. В идващия късен следимобилизационен интервал (преход към тренировъчен) се включват разнообразни по тип извършения и аеробни придвижвания.

Рехабилитационното държание след имобилизиране включва и ежедневни релаксираща разтривки, разясни Мирослав Маринов. Ротационни (въртеливи) извършения в раменната става се назначават след зарастване на костта и имат за цел да предотвратят възможен двигателен недостиг в ставата.

След събаряне на средствата за имобилизация, гипс, шина се следи лека до умерена мускулна хипотрофия, която постанова назначение на схеми с извършения, които имат за цел повишение на мускулния тонус и в допълнение стабилизиране в мястото на фрактурата, предлага кинезитерапевтът.

По отношение на контузии на мускулатурата на горната част на крайници се назначават релаксиращи извършения за скъсените мускулни групи и криотерапия. Възстановяването минава през няколко стадии и изисква време, съгласно него. Пълно натоварване на крайника се позволява след 6 месеца от приемане на фрактурата, съобщи Маринов.

" Фрактурите в региона на колянната става най-често са вътреставни, разясни още той. След прекосяване на началния оздравителен интервал се пристъпва към използване на извършения за възобновяване придвижванията на прегъване и разгръщане в ставата. При фрактури на костите на подбедрицата най-често се ползва гипсова имобилизация, след свалянето на която се предлагат схеми с извършения за мускулите, както и процедури със средночестотни токове, които да възстановят тонуса в засегнатите сектори.

Фрактурите в региона на глезена са постоянно с изразени циркулаторни разстройства и развиване на оток и кръвонасядане, стана ясно още от думите му. От значение е ранното оживление, което обезпечава добра трофика на хиалинния хрущял, изясни Маринов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР