През юни китайският производител прие предложението от САЩ да плати

През юни китайският производител прие предложението от САЩ да плати ...

Санкциите на САЩ доведоха до нетната загуба от над 1 млрд. долара за китайската ZTE.


През юни китайският производител прие предложението от САЩ да плати глоба от 1 млрд. долара, за да възстанови бизнеса си в страната

Движение на акциите на ZTE (юли-август)

Увеличаване

Движение на акциите на ZTE (юли-август)

Преглед на оригинала [Reuters] Смаляване
Още по темата
Китай търси алтернативни доставчици на чипове след проблемите на ZTE в САЩ

Страната е зависима от чуждестранни компании, за да може да произвежда технологични продукти
21 юни 2018
ZTE тегли кредит от 11 млрд. долара, за да възстанови дейността си

Споразумението на китайската компания със САЩ ѝ позволи да се върне на пазара при няколко условия
17 юни 2018
Въпрос на живот и смърт

Спасяването на китайската компания ZTЕ скара американския Конгрес и Белия дом
15 юни 2018 Китайската технологична компания ZTE е пострадала сериозно през първата половина на годината заради санкциите от САЩ. Това показват финансовите й резултати за периода януари-юни. Нетната загуба за периода е била 7.8 млрд. юана (1.1 млрд. долара). По-рано тази година Вашингтон ѝ наложи седемгодишна забрана за закупуване на американски компоненти поради съображения за националната сигурност, тъй като продава оборудване на Иран.

Борба за оцеляване

Компанията спря операциите си за 3 месеца, а през юни си осигури кредит от 10.7 млрд. долара, за да възстанови дейността си, пише Reuters. Оценката на анализаторите се оправда - миналият месец те обявиха, че очакват нетна загуба от 7 до 9 млрд. юана, както година по-рано.

В съобщение до фондовата борса в Шънджен от компанията обявяват очакванията си през трето тримесечие да постигнат чиста печалба между 24.2 млн. и 1 млрд. юана (3.54 млн. - 146 млн. юана) за третото тримесечие. За сравнение през третото тримесечие на миналата година компанията е имала чиста печалба от 1.6 млрд. юана.

Оперативните приходи през първата половина на годината са намалели с 27% до 39.4 млрд. юана (5.76 млрд. долара). През миналата година постъпленията на компанията са били 17 млрд. долара при средно 1.4 млрд. на месец, но след забраната от Вашингтон, тя претърпя финансови проблеми и трудности. Поради това очаква и за деветте месеца да отчете нетна загуба между 6.8 и 7.8 млрд. юана.

През юни китайският производител прие предложението от САЩ, за да възстанови бизнеса си да плати глоба в размер на 1 млрд. долара и още над 400 млн. долара, за да може да покрие евентуални бъдещи нарушения. Тя също така се съгласи да направи промени в ръководния си състав.

Източник: capital.bg