През юни инфлацията в Турция се повиши до най-високото си

...
През юни инфлацията в Турция се повиши до най-високото си
Коментари Харесай

Между 78 и 175 процента - дотам стигна инфлацията в Турция

През юни инфлацията в Турция се увеличи до най-високото си равнище от 1998-а година насам. Официално тя е повишена със 78,62 % в съпоставяне със същия месец на предходната година, импровизирано - със 175,55 на 100.

Инфлацията в Турция продължава да пораства. През юни разноските за живот на турците са се нараснали със 78,62 % в съпоставяне със същия месец на предходната година, регистрира Националната статистическа работа в Анкара.

Регистрираният антирекорд е най-драстичният от месец септември 1998-а година, когато е бил 80,4 на 100. След това в продължение съвсем на десетилетие Турция се стремеше да постави завършек на хронично високата си инфлация. През май тази година инфлацията бе към 74 %, което докара до покачване на потребителските цени с 4,95 на 100.

Транспортът и храните също са поскъпнали доста през юни спрямо предходната година. Транспортните разноски, в това число бензинът, са се нараснали със 123,37 %, а цените на храните и безалкохолните питиета са скочили с 93,93 на 100.

Слабата лира подвига цените

Инфлацията в Турция зависи от няколко фактора. Слабата национална валута - лирата - от дълго време доста завишава цените, защото оскъпява вноса. Цените на суровините също скачат, не на последно място поради съветската офанзива против Украйна. Русия и Украйна са значими страни за Турция поради вноса на енергоносители и зърно.

Извън тези справедливи аргументи, доста икономисти считат, че Турската централна банка не се бори задоволително уверено против високата инфлация. От предишното лято насам паричната политика е по-скоро хлабава, до момента в който класическата икономическа теория гласи, че повишението на лихвените проценти може да противодейства на инфлацията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче счита, че високите лихвени проценти водят до инфлация. Централната банка следва линията на Ердоган и до момента се въздържа от повишение на лихвените проценти. Това, от своя страна, продължава да отслабва националната валута. От януари месец насам главният лихвен % е 14.

Коректни ли са данните?

Опозицията упрекна кабинета, че разкрасява данните за инфлацията. Тя упорства, че действителните цифри са доста по-високи. Базираната в Истанбул група за проучване на инфлацията Enag счита, че през юни инфлацията е била 175,55 % на годишна база.

Производствените разноски в Турция също не престават да нарастват. Статистическата работа твърди, че те са се нараснали с към 138 % на годишна база през юни. Това съставлява нарастване с към 6,8 на 100 по отношение на предходния месец. Цените на производителите всекидневно се включват в потребителските цени отчасти и с известно забавяне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР