През юни, екип от специалисти от румънското Министерство на земеделието,

...
През юни, екип от специалисти от румънското Министерство на земеделието,
Коментари Харесай

Двойни стандарти прилагани от големите дистрибутори на храни

През юни, екип от експерти от румънското Министерство на земеделието, Службата за сигурност на храните (ANSVSA) и Националния орган за отбрана на потребителите (ANPC) взеха проби от няколко магазина в Холандия, Германия и Белгия за относително изследване на качеството на храната. /БГНЕС/

Румънските експерти са били в Маастрихт (Холандия), Аахен (Германия) и Брюксел (Белгия) и са взели 29 проби от артикули като месо и млечни артикули, консервирана риба и шоколад от магазини на Lidl, Kaufland и Delhaize. Същият брой проби е събран от магазините в Румъния.съобщи Министерството на земеделието.

След това пробите бяха показани за относителен разбор на Института по хигиена и ветеринарно публично опазване на здравето в Букурещ, принадлежащ на ANSVSA.

Пробите са взети от магазини в трите страни, откакто румънският аграрни министър Петре Дая изпрати писмо до сътрудниците си от Холандия, Германия и Белгия при започване на април.

Представители на Министерството на земеделието, ANSVSA и ANPC сътвориха работна група в края на февруари, която дава отговор за инспекцията на вероятните двойни стандарти, практикувани от търговците на дребно в хранително-вкусовата индустрия. На първия стадий групата проучва 175 хранителни продукта въз основа на информацията, която производителите / дистрибуторите пишат върху етикетите на продуктите.

След като бъдат направени всички проби, Министерството на земеделието ще изготви финален отчет за сравнителното изследване, който ще бъде оповестен.

В края на март тази година, след сходни дейности в Чехия, Унгария и Полша, омбудсманът стартира следствие на качеството на храните, продавани в Източна Европа, спрямо това в западни страни. Трите страни са показали вероятни двойни стандарти, прилагани от огромните дистрибутори на храни, които могат да продават по-нискокачествена храна в Източна Европа.

Преди няколко дни земеделският министър Румен Порожанов заяви, че еврокомисарят по правораздаване и потребителите Вера Йоурова към този момент работи по проблема за двоен стандарт при храните в Западна и Източна Европа.

Последните изследвания, подкрепени от държавните управления на Унгария, Словакия и Чехия, демонстрират, че доста артикули, продавани с идентични опаковки, са с по-високо качество в по-богатите прилежащи страни от Европейския съюз.

Констатациите накараха София предишния месец да организира лични проби. Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) удостовери, че има несъответствия при минимум седем от общо 31 продукта, закупени от едни и същи хранителни магазини в България, Германия и Австрия. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР