През юни 2018 година производствените цени в България се повишиха

...
През юни 2018 година производствените цени в България се повишиха
Коментари Харесай

Заводските цени скочиха до близо 6-годишен връх

През юни 2018 година индустриалните цени в България се покачиха внезапно както на месечна база, по този начин и на годишна база, демонстрират данни на Националния статистически институт, което като че ли е знак за продължаващо усилване и на потребителската инфлация в страната.

Общият показател на цените на производител в България (PPI индекс) набъбна с 0,8% по отношение на май, когато се увеличи с 1,4 на 100. По-съществено повишаване на цените с 5,3% беше регистрирано в добивната индустрия и с 0,8% в преработващата индустрия, до момента в който цените при производството и разпределението на електрическа сила, топлоенергия и газ, се покачиха едва с 0,1 на 100.

На годишна база общият показател на индустриалните цени в страната скочи през юни 2018 година с цели 6,8% след напредък с 5,7% през предходния месец. Това съставлява най-солиден напредък на индустриалните цени от есента на 2012-а година насам и тяхно покачване за деветнадесети следващ месец (непрекъснат напредък от декември 2016 година).

Доста значително нарастване с 10,2% беше регистрирано на цените в добивната индустрия и с 9,0% при производството и разпределението на електрическа сила, топлоенергия и газ, до момента в който цените в преработващата индустрия се покачиха с 6,0 на 100.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България през шестия месец на актуалната година се увеличи с 0,5% по отношение на май, когато също набъбна с 0,5% и записва покачване на годишна база с 5,7% (спрямо юни 2017-а) след годишен напредък от 4,8% месец по-рано.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар пък набъбнаха с 1,2% на месечна база и с 8,3% по отношение на юни 2017-а година.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР