През юли всеки трети автомобил в Столипиново е с германска

...
През юли всеки трети автомобил в Столипиново е с германска
Коментари Харесай

Лято е. Германците се връщат в Столипиново

През юли всеки трети автомобил в Столипиново е с немска регистрация. А сватбените рокли се харчат по-бързо от зеленчуците. Причината: " германците " се връщат. Те подвигат сватби и вършат поправки.

В началото на юли Столипиново стартира да се цялостни. " Германците " се връщат за ваканцията. Това е моментът, в който автопаркът по улиците на квартала, определян като най-голямото ромско гето на Блаканите, се нашарва с немски номера. Обичайното возило, закупено в Германия и съумяло да докара емигрантското семейство до Пловдив, е най-малко на 15-20 години, не претендира нито за марка, нито за разкош, само че явно прави работа.

На женитба в България

И Мехмед е закупил своя автомобил в Германия. БМВ за три хиляди евро. От две години насам младият мъж живее там с жена си и тригодишния им наследник. Те имат малък магазин за облекла във Вилберт. Леля му има сходен магазин в Столипиново. Сега тя отсъства, тъй че фамилията на Мехмед я замества вместо да почива. Облеклата в магазина са дамски, доминират лъскавите облекла, подходящи за публични мотиви - най-много за сватби. 

" С връщането на " германците " стартират сватбите ", споделя Роза, която е останала да живее в пловдивския ромски квартал. " Гурбетчиите обикновено това вършат тук, подвигат сватби. Даже и да са се взели там, тук честват ", изяснява дамата и въздиша: " Ами то повечето от младите отпътуваха, тук останахме единствено баби и деца. Помагаме си както можем, продаваме си всякакви неща един на различен, по този начин поминаваме. "

И фактически. Пред нормалните сергии за домашни използва и препарати за разчистване я се спре някой, я не. Същевременно двете златарски ателиета на главната улица " Възход " и магазините за сватбени рокли са цялостни с дами. В Столипиново през лятото сватбените рокли се харчат по-бързо от зеленчуците на пазара.-->
 роми БГНЕС
" Променили са се "

" Eх, пристигнаха си ", споделя един възрастен мъж, седнал в кафене покрай един от магазините за сватбени рокли. Неговият брат също е в Германия, дружно със фамилията си. Той е един от първите завърнали се това лято отпускари гурбетчии. " Променили са се, по-учтиво поздравяват, държат се по-културно ", разяснява мъжът от кафенето и прибавя: " Ама надали от германците са го научили това, с тях те имат по-малко взимане-даване. Повече работа имат с турците там. " Възрастният мъж изяснява, че в края на ваканцията брат му отново ще се върне в Германия. " Няма какво да вършат тук. "

Липсата на вероятност в България кара жителите на Столипиново да търсят разновидности в чужбина, най-често в Германия. Повечето от тях не късат връзките си с родния квартал. Връщат се по време на отпуските си. В блоковете в близост проличава и с просто око къде живеят. Входните им порти са укрепени като за офанзива, по някои даже има рулетки, спуснати до земята.

Най-често редовите гурбетчии се връщат, с цел да заведат децата си на море, да създадат някой малък ремонт в пловдивската си къща, да купят мебели или електрически уреди, да си платят задълженията. Очевидно архитектурните забележителности на Столипиново от по-ново време - разточителни покои с арки и колонади - не са издигнати с пари от работа в строителството, миене на чинии и почистване на къщи.

Кой забогатява в Германия?

" В Германия забогатяха единствено проститутките и сводниците от Столипиново ", казва с известна мъка Мехмед. " Ние работим естествена работа, мъчно ни е, само че се оправяме. Там ни е по-добре, в сравнение с тук. Трудно отворихме магазина там, тук става по-лесно. Но въпреки всичко успяхме да го направим и в този момент с това се занимаваме. " Като директно удостоверение на неговите думи в този миг по тясната уличка минава мощен бляскав джип с немска регистрация.

" Примамват девойките с заричане за работа ", споделя Роза, която дълги години е била чистачка в началното учебно заведение в квартала. " Обикновено са някакви познати, даже и родственици го вършат. Първият месец всичко е наред, а вторият... Тогава към този момент ги изкарват на улицата и ги правят проститутки. От сиромашия е това. "

И дъщерята на Пепа е в Германия. Дълго време тя се хвалела с нея, показвала с удоволствие големия тв приемник, който ѝ купила и с помощта на който полусрутената ѝ къщица и през днешния ден продължава да прилича на киносалон. Разказвала, че в Германия щерка ѝ работи като " крупиерка ". Днес обаче Пепа е ядосана. Друго работи дъщерята, само че на старата жена не ѝ се приказва за това. Заета е с грижите за трите си внучета, които са останали да живеят при нея.

Децата от Столипиново 

Децата са най-щастливите хора в Столипиново, изключително тези, които се връщат от Германия. Животът в квартала протича на улицата - от заран до вечер. В Германия е друго - през множеството време там си стоят затворени вкъщи. В Столипиново малчуганите тичат по през целия ден из прахта, която като че ли е тук, за да напомни на завръщащите се от гурбет фамилии за какво са напуснали родния град. " В Германия не мия маратонките на сина ми, най-малко не всеки ден, тъй като там е по-чисто ", споделя Анка, която си е пристигнала за отпуската. " В Столипиново се постанова да ги мия всякога, щом се върне от улицата ", прибавя дамата.

Повечето от малчуганите, тичащи по улиците, подмятат немски думи. Дори тригодишният Гюней може да казва  " Nein ". През последните години от ден на ден деца напущат временно кварталното начално учебно заведение и отпътуват за Германия. За два, три, шест месеца. Или за няколко години.
През последната учебна година 56 деца са напуснали учебно заведение " Кирил Нектариев " заради тази причина. През същия интервал назад в учебното заведение са се върнали 33 деца. В него учат общо 450 деца.

Не може да се отхвърли, че емиграцията в двете направления трансформира значително ромчета в полиглоти. Освен немски, доста от децата, отпътували в Германия, са понаучили и британски. Така да вземем за пример в края на юни италиански артисти работиха с деца от Столипиново в театрална работилница. И общуваха едни с други на британски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР