През юли продължаваме с три маршрута из столицата, посветени на

...
През юли продължаваме с три маршрута из столицата, посветени на
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: С „Литературни маршрути“ през юли предлагаме още три разходки и изложба, посветени на литературния дух на София

„ През юли продължаваме с три маршрута из столицата, отдадени на личностите в нашата литература, представяме и галерия за литературна София.

Всеки искащ може да се включи в разходките гратис, с цел да открие забавни истории и кътчета в града ни. “, анонсира заместник-кметът Мирослав Боршош летните начинания от четвъртия сезон на „ Литературни направления “.

„ Литературни направления “ се провеждат от фондация „ Прочети София “ с поддръжката на Столична община.

На 13 юли Лора Шумкова ще опише за проф. Иван Шишманов и неговия жанр. Авторката посвещава своя роман на една от най-космополитните и всестранно развити персони в историята на националната политика, обучение и просвета. През 2022 година се навършиха 160 години от рождението на проф. Шишманов. Ще научим повече и за ролята на брачната половинка и сина му за европеизирането и модернизирането на младата българска страна, както и къде можем да разчетем следите от тяхното дело в тъканта на днешна София.

На 14 юли следва „ Зелена литературна разходка из „ Курубаглар “ („ Лозенец “) с Радослав Чичев. Кварталът е бил дом и ентусиазъм за доста писатели, поети и публицисти. Историята на тогавашния „ Курубаглар “ ще бъде проследена през творбите на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Сирак Скитник, Асен Разцветников, Светослав Минков, Чавдар Мутафов, Валери Петров и други

На 21 юли литературната историчка Катя Зографова ще поведе из историите на пет български писателки. Маршрутът стартира от църквата „ Св. Георги “, която се намира в непосредствена непосредственост с дома на Фани Попова-Мутафова, ще продължи към дома на Елисавета Багряна, с цел да означи 95-годишнината от издаването на първата ѝ стихосбирка „ Вечната и святата “, а по-късно ще се насочи към музея на Славейкови, където ще научим повече Мара Белчева и Светослава Славейкова. Литературният маршрут включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова. Финалът на този маршрут е пред изложба Credo Bonum (ул. „ Славянска “ №2), където ще бъде показана изложбата „ Литературна София “. Фотографиите на Иван Шишев и Екатерина Калугина от „ Етюд-и-те на София “ демонстрират преплитането на града и литературата, методите, по които книгите съществуват в града, местата, които са значими за литературната и културната ни памет. В изложбата са включени и седем къси видеа на Екатерина Минкова, свързани с литературния живот в София.

Подробна информация за събитията от „ Литературни направления “ ще намерите на:, fb/LiteraryWalks, Instagram (@literarywalks.sofia).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР