През юли преките инвестиции са на минус от 19.2 млн

...
През юли преките инвестиции са на минус от 19.2 млн
Коментари Харесай

Преките инвестиции се свиват с над 50%

През юли директните вложения са на минус от 19.2 млн евро, демонстрират предварителните данни на Българска народна банка.

[Pixabay] Още по тематиката
Чуждите вложения доближават 431.8 млн. евро
19 сеп 2017
Новите ограничения за непознати вложения на Брюксел - риск за " комерсиална война "

Финландия е измежду главните опозиционери на предлагането на Юнкер
18 сеп 2017
Китай завладява международния пазар, само че оставя заключени вратите към себе си

Ръстът на вложенията от Китай заплашва салдото на международната стопанска система
24 авг 2017
Преките вложения доближават 405 млн. евро

Сумата е с над 350 млн. евро под равнището, регистрирано през първите шест месеца на 2016 година
17 авг 2017

Чуждите вложения в България за първите седем месеца от годината доближават 431.8 млн. евро, което е с 534 млн. евро под сумата на вложенията от същия интервал на 2016 година, сочат данните на Българска народна банка.
Първоначалните данни за полугодието от предишния месец посочваха вложения на стойност 405 млн. евро, само че в резултат на проверка от страна на Българска народна банка (за интервала януари 2015 - юни 2017 г.) сумата набъбна до 451 млн. евро за интервала януари - юни. Вложенията през юли обаче са на минус от 19.2 млн евро, което компенсира част от покачването.

Към юли Холандия още веднъж води класацията на дестинациите, от които са пристигнали най-вече капитали в стопанската система ни. Страната е с по-либерален данъчен режим и постоянно зад вложенията, идващи оттова, стоят български капитали или от други страни отвън Европейски Съюз. За интервала януари - юли 2017 година чисто оттова са пристигнали инвестиции за 392.1 млн. евро, главно от дългови принадлежности.

Дълговите принадлежности порастват

Най-значителни не престават да са акумулираните от началото на годината приходи от дългови принадлежности. Общо за интервала са 460.1 млн. евро, демонстрира разбивката на Българска народна банка по тип вложения. Така вложенията стават с 66.5% над регистрираните през същия интервал на предходната година. Само за юли обаче се следи отлив в размер на 5.5 млн. евро.
Дълговите принадлежности са индикатор за краткосрочни ползи и се употребяват главно за рационализация и други заплащания.

Откъде е минусът

Дяловият капитал и реинвестираната облага са на минус към края на юли, надлежно в размер на 17.8 и 10.5 млн. евро. По отношение на дяловия капитал усъвършенстване има, въпреки и единствено релативно - предварителните данни за полугодието посочваха отлив от 110.8 млн. евро. Причината за понижението е проверката на Българска народна банка, защото единствено през юли още веднъж има отлив в размер на 13.8 млн. евро. Като цяло обаче наклонността не е позитивна, тъй като демонстрира, че дълготрайният интерес на задграничните компании към България спада.

Реинвестираната облага също дърпа общата сума на постъпленията в страната надолу. Това е частта от чистия финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в страната, вместо да се изтегля като дял. Към юли средствата по тази линия са на минус от 10.4 млн. евро. За съпоставяне - за същия интервал на 2016 година цената на вложенията е 310.3 млн. евро.

Текущата сметка остава на плюс

Търговското салдо за първите седем месеца на 2017 година е негативно в размер на съвсем 1.2 милиарда евро и се образува от по-високия импорт на артикули (15.9 милиарда евро) по отношение на износа (14.7 милиарда евро). За съпоставяне - през същия интервал на предходната година цената още веднъж бе на алена територия в размер на 560.3 млн. евро. Нетните приходи от услуги и приходи обаче съумяват да изведат настоящата сметка на плюс от над 1.1 милиарда евро към юли при съвсем 1.7 млн. евро през същия интервал на 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР