През юли Бразилия, най-големият производител на кафе в света, беше

...
През юли Бразилия, най-големият производител на кафе в света, беше
Коментари Харесай

Следващата ви чаша кафе може да бъде отгледана в лаборатория

През юли Бразилия, най-големият производител на кафе в света, беше скована от невъобразим мраз. Температурите в плантациите за кафе паднаха под нулата и зърната се покриха с лед. Застудяването пристигна тъкмо след най-тежката суша в страната от съвсем един век. В резултат на всичко това цената на кафето се изстреля до седемгодишен връх.

Като тропическа просвета, която не обича температурните съмнения, кафето е извънредно уязвимо от климатичните промени. И в това време способства за тях - търсенето му непрестанно нараства в международен мащаб, което го прави водеща причина за обезлесяването. Като прибавим и заболяванията и вредителите, които унищожават реколтата в доста райони, елементарно можем да разберем за какво хората търсят различни способи за развъждане на кафе , написа Wired и news.bg.

Един от тях идва от лаборатория покрай Хелзинки, където кафе сполучливо се отглежда и подготвя посредством клетъчно земеделие. " Започнахме с едно листо ", споделя Хайко Ришер от Финландския център за механически проучвания VTT, държавна софтуерна компания с нестопанска цел. Процесът включва стерилизиране на лист от кафеено растение, с цел да се отстранят нежеланите замърсители, и слагането му върху основа от хранителни субстанции, като минерали и захари, с цел да се подтиква клетъчният напредък. След като това бъде реализирано, клетките се реалокират в биореактор - резервоар с следена температура и течна суспензия, в който културата може да продължи да пораства. Тъй като се създава от ден на ден и повече биомаса, тя се трансферира във все по-големи биореактори, до момента в който стане подготвена за събиране. Процесът лишава почти две седмици.

" Прахът, който в последна сметка получаваме, е доста друг материал от кафените зърна, а печенето е малко по-сложно - това е изкуство единствено по себе си ", споделя Ришер. Въпреки това дегустацията дава окуражителни резултати. " Получава се нещо близо до кафето. Не е тъкмо същото и не е това, което бихте очаквали от висококачествено кафе, само че доста наподобява на него и другите равнища на изпичане в действителност дават разнообразни усети " , споделя Ришер.

Едва ли ще има дефицит на клиенти за продукта - Финландия е международен водач по консумация на кафе на глава от популацията. Нормативната уредба обаче може да сътвори някои главоболия. " В Европа ще би трябвало да преминем през процедура за утвърждение. Дори вътре в компанията имахме проблеми, защото за този тип пробен материал е належащо позволението на нашата етична комисия, което получихме в този случай ", споделя Ришер и прибавя, че в най-оптимистичния сюжет лабораторното кафе може да бъде готово за продажба след към четири години.

Всъщност и през днешния ден можете да си купите синтетично кафе, само че такова, при което растението е изцяло отстранено. Произведено от основаната в Сиатъл компания Atomo Coffee, това е " молекулярна студена напитка ", която се продава в кутия и се предлага в два усета . Направена е от рециклирани растителни боклуци: най-вече семена от фурми, корени от цикория и гроздови люспи. Те се подлагат на химически развой и се смесват с фибри, ароматизатори и кофеин, като се получава напитка, чието произвеждане " ражда " 93% по-малко въглеродни излъчвания и употребява 94% по-малко вода от елементарното кафе.

Друга американска компания, стартъпът Compound Foods от Сан Франциско, е на една година от стартирането на пазара на лично кафе, създадено посредством сходен развой. Използва се ферментация на избрани растения (от компанията не разкриват какви точно), за чието развъждане се твърди, че е обвързвано с ниски нездравословни излъчвания.

Трудно е да се планува дали тези артикули ще бъдат в действителност устойчиви, когато производството им се разрасне. " Предимството за околната среда би било, че не внасяте кафе от други страни. Също по този начин ще бъдете по-малко уязвими към разтърсвания, в случай че настъпи геополитическа смяна или изменение на климата. Недостатъкът е, че доста хора изкарват прехраната си с развъждането на кафе. Така че във връзка с хранителната система има и плюсове, и минуси ", споделя Лин Фрюър, професор в университета в Нюкасъл.

Друг проблем евентуално ще бъде публичното приемане - някои консуматори сигурно ще възприемат лабораторно отглежданото кафе като неестествено. Но пък приготвянето на особено кафе ще бъде по-лесно от всеки път. Ще имаме опция да сътворяваме разнородни усети. Дори да създадем съвършеното зърно кафе, считат специалисти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР